Virus bronzavosti paradajza -S.Šućević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516609
    Šućević Svetlana
    Učesnik

      Proizvodnja paradajza može biti ugrožena usled infekcije biljaka virusom bronzavosti paradajza ( Tomato spotted wilt virus ).
      Virus bronzavosti paradajza ima veliki broj domaćina iz familija Solanaceae, Compositae, Polygonaceae, Papilionaceae, Ranunculaceae i druge. Najviše su osetljive biljke paradajz, paprika, plavi paradajz, pasulj, grašak, duvan. Javlja se i na ukrasnim biljakama ( hrizantema, muškatla ) i korovima ( tušt, štir, tatula, maslačak, bokvica, poponac, kereće grožđe ). Mogu ga preneti tripsi (Trips tabaci, Frankliniella schultzei, F.occidentalis, F.fusca) na parazitski način. Potrebna je ishrana od najmanje 10 minuta na zaraženoj biljci da bi trips usvojio virus. Najveća infektivnost zaraženog tripsa je 23 dana od unošenja u organizam. Tripsi ostaju zaraženi ceo život. Početni simptomi na paradajzu su u vidu prstenastih pega na mladom lišću. Kod obolelog lišća zadebljavaju nervi i dolazi do uvijanja lista. Na naličju zaraženog lišća javlja se bronzana boja i dolazi do širenja od osnove liske na dalje. Ovako zaraženo lišće nekrotira. Simptomi nekroze se javljaju i na stablu. Zaraženi plodovi imaju simptome u obliku polja žućkaste boje, ređe bele i oivičena su koncentričnim krugovima. Ovakvi plodovi nemaju upotrebnu vrednost.
      Mere kontrole su :
      – Zdrav sadni materijal
      – Plodored
      – Prostorna izolacija
      – Uništavanje korovskih biljaka kao rezervoara virusa
      – Stalna kontrola biljaka na prisustvo tripsa i njihovo siuzbijanje
      – Uništavanje zaraženih biljaka
      – Gajenje hibrida tolerantnih na virus bronzavosti paradajza

      Izvor PSSS N.P.
      savetodavac S.Šućević

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.