- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 3 meseci ranije by Maksimović Tanja.
-
AutorČlanci
-
30.06.2020 u 14:00 #516605Maksimović TanjaUčesnik
Вишња као високоделикатесно воће представља значајну сировину за прераду и извоз за међународно тржиште. Тренутно берба ове воћне врсте је на почетку, касни због временских услова. Ослобађање биљке после бербе од рода омогућава несметано формирање родних пупољака за наредну годину.
Али да све није тако једноставно у овој производњи подсећа нас гљива coccomyces hiemalis , проузорковач пегавости лишћа. Мрка пегавост листа вишње је једна од најопаснијих врста болести јер изазива преверемено опадање листа током лета које може довести до поновног цветања воћака у текућој сезони. Уколико и до цветања не дође род у наредној години ће бити изузетно умањен јер се биљка није припремила довољно за зимски период и није имала лист којим би хранила себе и родне пупољке.
За спречавање конидијских инфекција у току лета и смањења инфекционог потенцијала за наредну годину након завршене бербе се препоручује третман на бази додина, у дози 2кг/ха, два пута у размаку од месец дана. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.