Siniša Nedeljković – Virus mozaika krastavca – (Cucumber mosaic virus)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516586
    Nedeljković Siniša
    Učesnik

      Virus mozaika krastavca spada u grupu opšterasprostranjenih virusa. On je naročito štetan u proizvodnji krastavca i dinje. Zaraze izazivaju posebno velike štete u proizvodnji kornišona u posrtnoj i prolećnoj setvi. Virus ometa cvetanje u zametanje plodova, a jače obolele biljke ostaju kržljave što se negativno odražava na prinos.
      Virus mozaika krastavca je jedan od parazita sa skoro neograničenim krugom domaćina. Prema njemu je osetljivo više od 700 vrsta biljaka.
      Najkarakterističniji simptomi se javljaju na lišću i plodovima.
      Prvi simptomi na lišću su u vidu sitnih zelenožutih pega. Kasnije se javlja upadljivo žut mozaik, liske postaju izobličene a cela biljka zakržljava. Kržljave biljke slabo cvetaju i zameću mali broj plodova. One se nenormalno granaju i dobijaju žbunasti izgled.
      Pri osnovi ploda javlja se žutozeleni mozaik, koji se širi po celoj površini prema vrhu. Na plodovima se mestimično formiraju bradavičaste tvorevine zbog čega postaju izobličeni.
      Izvor zaraze čine mnogobrojni prirodni domaćini (jednogodišnji i višegodišnji). Prisustvo virusa u tako velikom broju domaćina je, svakako, jedan od razloga njegove opšte rasprostranjenosti.
      U prirodi vektori virusa su biljne vaši koje ga prenose na neperzistentan način. Virus se prenosi i sokom obolelih biljaka, što je značajno za biljke koje se proizvode rasadom. Lako mehaničko prenošenje predstavlja stalnu opasnost za gajenje osetljivih biljaka u zaštićenom prostoru. Virus se prenosi vilinom kosicom i semenom krastavca.
      Obolele biljke, čim se pojave, treba uništiti. Pri čemu se ne smeju dodirivati zdrave. Važno je redukovati broj vašiju, ali pri njihovom suzbijanju hemijskim putem treba obratiti pažnju na rezidualno dejstvo insekticida. Od koristi je što ranija prolećna setva, uništavanje korova i gajenje otpornih sorata.
      Siniša Nedeljković dipl.ing.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.