- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 6 meseci ranije by Milovanović Milenković Sanja.
-
AutorČlanci
-
23.06.2020 u 15:37 #516568Milovanović Milenković SanjaUčesnik
На мањим парцелама жетва јечма је почела. Ову агротехничку меру можемо извести на више начина: једнофазно, двофазно или вишефазно. За јечам најбоља је једнофазна жетва универзалним комбајнима. Оптимално време и начин жетве дворедог (пиварског) јечма је при крају воштане зрелости. Вишереди (сточни) јечмови жању се једнофазно у почетку пуне зрелости. Жетву је потребно обавити у што краћем року како би се смањили губици семена услед ломљења зрелих класова и механизација припремила за жетву пшенице која сазрева десетак дана касније од јечма. Након жетве, влажност семена своди се на вредност од 13-14%. Уколико је семе влажније , обавезно се досушује природним путем у проветреним, сувим и чистим просторијама, уз често превртање масе. Влажније семе се може досушити у сушари за зрнасте производе струјом топлог ваздуха. На температури од 400 C се досушује пиварски јечам, док се сточни јечам досушује на 600 C. Сушење семена је врло важна радна операција, јер од квалитета сушења и излазне влаге зависе и губици при његовом чувању. Губици масе семена на процесе дисања су најмањи када има укупно 14% воде. При тој вредности најмање је загревање семена и најмања могућност појаве гљивичних обољења. Природно или у сушарама осушено семе одлаже се у различите типове подних магацина. У њима се чува до употребе. У складиштима се морају непрестано контролисати влажност, температура и здравствено стање семена. Том приликом изводе се и све неопходне мере за заштиту семена од амбарских штеточина и узрочника болести.
Просечни приноси зрна јечма зависе од многих фактора као што су квалитет примењене агротехнике, допунске исхране биљака, заштите усева, избора сорте, метеоролошких услова током вегетационог периода и у преосечним условима износе 4000-5000 kg/ha. Слама јечма се може ручно сакупити у расутом стању или балирањем пресама за кабасту сточну храну.Сања Миловановић Миленковић
ПССС Смедерево -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.