Voće u ishrani

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516540
    Dragićević-Filipović Snežana
    Učesnik

      Voće u ishrani

      Voće predstavlja jednu od najzdravijih i najneophodnijih namirnica koja bi trebalo da bude što više zastupljena u svakodnevnoj ishrani.Sveži plodovi voća su gotovo nezamenljiva ,zdrava hrana ,koja vrlo često ima i lekovitu i terapeutsku vrednost. Redovna upotreba voća u ljudskoj ishrani uspešno deluje na razvoj I zdravstveno stanje ljudskog organizma , na njegovu fizičku kondiciju I radnu sposobnost, a u određenoj meri I na dužinu ljudskog života.
      Organske materije( šećeri ,masti I belančevine ) koje ulaze u sastav voća ,često su iznad kvaliteta u drugim namirnicama.Vrednost plodova zasniva se na znatnim količinama šećera ( fruktoza ,glukoza I saharoza) I mineralnih soli ,kiselina I vitamina.Šećer koji ulazi u sastav voća je fruktoza a ne glukoza što ima za posledicu njegovo sporije razlaganje od drugih namirnica. To omogućuje da nakon konzumiranja voća nivo šećera u krvi raste pa tako dolazi do ravnomernog snabdevanja mišića.
      Sveži plodovi sadrže u proseku oko 15 % šećera I do 35 % ugljenih hidrata.Vrlo je značajna fiziološka uloga I drugih sastojaka voća , kao što su organske kiseline , pektini I nesvarljivi ugljeni hidrati.
      Hemijski sastav plodova voćaka se razlikuje od vrste do vrste, tako da jabuka u svom sastavu ima najveći procenat vode od 83 % do 90 % ,zatim 13.5 % ugljenih hidrata , 0.4 % belančevina , 0.6 % kiselina I 0.6 % mineralne materije.
      Kruška sadrži najveći procenat vode 83 %, I 13 % do 20 % ugljenih hidrata, 0.5 % belančevina ,0.2 % kiseline I mineralne materije 0.3 %.
      Od kiselina preovlađuje jabučna kiselina 80% do 90% I to kod jabuke ,breskve ,kajsije,trešnje,višnje, šljive I kruške, vinska kiselina kod grožđa a limunska kiselina kod ribizle,limuna I pomorandže.
      Od mineralnih materija voće sadrži najveći procenat kalijuma .Od jedinjenja najviše kalcijum-karbonata ,kalcijum –fosfata, magnezijum –sulfata. Plodovi voća najviše sadrže vitamin C , vitamin A,B,I B2..
      PSSS ČAČAK
      Dipl.inž. Snežana Dragićević-Filipović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.