Tehnologija postrne proizvodnje cvekle i lekovita svojstva -Jorgovanka Vlajkovac

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516530
    Vlajkovac Jorgovanka
    Učesnik

      Tehnologija postrne proizvodnje cvekle i lekovita svojstva – Jorgovanka Vlajkoac, dipl. ing. PSSS Požarevac

      Cvekla je izuzetno korisno i cenjeno povrće u ishrani ljudi. Može se proizvoditi u redovnoj kao i u postrnoj setvi. Za proizvodnju u postrnoj setvi obavezno je navodnjavanje.
      Svakako za postrnu setvu predusevi su ozima žita. Pripremu zemljišta i setvu treba obaviti tako da se nicanje završi do kraja jula. Važno je kada će nići a ne kada će se posejati. Za đubrenje treba koristiti mineralno đubrivo 18:16:24 u količini od 400-500 kg/ha. Setva se obavlja u redove na rastojanju 50 cm i 8-10 cm u redu. Za jedan hektar potrebno je 5-6 kg semena. Obavezne su mere nege u vidu zaštite od korova bolesti i štetočina, međuredno kultiviranje, prihranjivanje i zalivanje.
      Zalivanja moraju biti redovna a posebno posle setve kako bi nicanje bilo brzo i ujednačeno. Posle nicanja voditi računa o prisustvu buvača koje treba suzbijati jer mogu da nanesu značajne štete. Prisustvo naknadno izniklih korova suzbija se herbicidima ili ručnim okopavanjem. Takođe treba voditi računa o prisustvu biljnih bolesti a posebno Cercospore koja se javlja u kasnijim fazama porasta.
      Vadi se u jesen kada koren dostigne prečnik 5-8 cm. Prinosi se kreću od 20-30 t/ha. Čuva se bez lišća u trapovima, podrumima i sl. Iznosi se na tržište tokom jeseni i zime.
      Cvekla je povrtarska biljka koja ako se redovno koristi u ishrani može da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno. Danas se smatra najkorisnijom i najlekovitijom povrtarskom kulturom koja se sadrži najširu lepezu vitamina i minerala, izuzetno je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima i, što je važno, lako vari.
      Od minerala sadrži gotovo sve – kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom… Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama, B12. Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u celini deluje i antikancerozno.
      Osim toga, potvrđena je i njena lekovitost u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba. Prisustvo joda čini je dragocenim lekom protiv ateroskleroze i procesa starenja. Osnovu višestruke lekovitosti ove biljke čine sastojci betanin i betain koji podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove u dobrom stanju, podstiču rad jetre.
      Cvekla je izuzetno korisna u lečenju slabokrvnosti kod dece i mladih osoba, jer sadrži visok procenat gvožđa. Povoljno deluje i na rad creva i njihovu peristaltiku (pokretljivost) jer sadrži celulozu i pektin u izobilju. Ali, da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma za dragocenim vlaknima treba pojesti pet srednjih

      Jorgovanka Vlajkovac, dipl. ing.
      PSSS Požarevac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.