- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 7 meseci ranije by Žikić Mihajlo.
-
AutorČlanci
-
09.06.2020 u 13:35 #516528Žikić MihajloUčesnik
Zelena rezidba ima zadatak da obezbedi uslove za obrazovanje rodnih pupoljaka za narednu godinu Utiče na razvoj stabla i smanjuje bujnost, omogućava bolju osvetljenost te samim tim bolju obojenost. obrazovanje rodnih pupoljaka za narednu godinu. Odstranjivanjem suvišnih mladara odstranjuju se suvišni potrošači vode i hrane, a svetlost i vazduh lakše prodiru u unutrašnjost krune. Kod maldih zasada treba izvršiti izolacije vođica izabrati letoraste pod odgovarajućim uglovima grananja za ramene grane. U intenzivnoj proizvodnji višnje zelena rezidba je postala obavezna i neizostavna mera. Ova rezidba dolazi do izražaja samo ako se izvede pravovremeno. Preporuka je da se mladari orezuju po završetku aktivnog vegetativnog rasta, obično u drugoj polovini juna i početkom jula tj. nakon berbe višnje. Orezane voćke viškove hraniva koriste za dalji razvitak plodova i obrazovanje rodnih pupoljaka za narednu godinu. Potrebno da se odstrani i jedan deo lišća zbog smanjene vlage u zemljištu i visoke temperature vazduha u toku leta Tako da preostalo lišće normalno snabdeva voćku vodom i hranom.Ovom rezidbom se postiče bolji kvalitet plodava. Treba istaći da se zelenom rezidbom može završiti do 80% rezidbe a da treba zimskom rezidbom odraditi korekcije i dovršiti rezdbu.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.