Rđa maline-Phragmidium rubi

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516522
    Gavrilović Slađana
    Učesnik

      Na području delovanja RC Valjevo, vizuelnim pregledom zasada maline uočeno je prisustvo simptoma rđe maline na listu (Phragmidium rubi), niskog intenziteta napada.
      Ovaj patogen se razvija na svim nadzemnim zeljastim delovima maline. Simptomi se ispoljavaju u toku vegetacije u vidu pojedinačnih žuto narandžastih pega a sa naličja lista pege su smeđe boje. Tokom avgusta i septembra liše se suši i opada. Na stablu se rđa javlja neposredno iznad zemlje u osnovi letorasta u vidu narandžastih tačkica. Na obolelom tkivu nastaju rak rane, što izaziva sušenje letorasta.
      Patogen prezimljava u opalom lišću i rak ranama na letorastima. Sa porastom temperature tokom proleća gljiva dospeva na mlade organe maline i ostvaruje primarne infekcije. Razvoju i širenju bolesti pogoduje duži period vlažnog vremena i širok opseg temperature od 5-30C. U nrednom period može se očekivati jači intenzitet napada ovog patoegna.
      Proizvođačima se preporučije primena agrotehničkih mera, uklanjanje zaraženih izdanaka, sakupljanje i spaljivanje opalog lišća u cillju daljeg širenja zaraze, i preventivno gajenje otpornih sorti maline. vegetaciji se mogu koristiti fungicidi na bazi aktivne materije Difenokonazola i Propikonazola.

      dipl.ing .Slađana Gavrilović
      PSSS Valjevo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.