JAGODIN I MALININ CVETOJED (Anthonomus rubi) – Branko Galovic

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516509
    Galović Branko
    Učesnik

      Јагодин и малинин цветојед је распрострањен свуда где се гаји јагода и малина. Распрострањен је у Европи, а има га слободно у природи на дивљој јагоди, малини, купини и ружи. Спада у групу најстаријих штеточина баштенске јагоде и малине. Највише им одговарају сорте са двополним цветовима, као и сорте са којима се подудара фаза цветањаи излазак имага.
      Цветојед има једну генерацију годишње, презимљава у стадијуму имага у земљи, на дубини од око 5 cm или на земљи, у опалом лишћу. Одрасли инсекти се појављују средином априла и, након допунске исхране, у првој декади маја женке полажу јаја у неотворене цветне пупољке.
      Штете причињавају само одрасли инсекти у време копулације и полегања јаја. У пролеће имага излазе када се крене образовати ново лишће и цветни изданци којима се хране. Након око две недеље, када заврше допунску исхрану, имага су полно зрела и копулирају. Полагање јаја женке врше у неотворене цветне пупољке, првенствено у оне на врховима највиших цветних изданака. Цветни пупољци након неколико дана опадну, а за недељу дана завршава се ембрионално развиће. Ларве се хране пупољцима и заврше развиће за око месец дана у зависности од услова исхране (на одговарајућим сортама и за 2-3 недеље).
      Висећи пупољци настају тако што женка при полагању јаја обилази око пупољка и пробија цветни омотач и пробија цветни омотач (круница и чашица) и полаже јаја у прашне кесице, а на крају засеца дршку цвета одмах испод пупољака да се он не би отворио јер би у супротном испала јаја или аподне ларве које би на сунцу угинуле.
      Оптималан рок за хемијско сузбијање је моменат када прве женке почну да засецају цветне дршке у близини пупољака, пре него што положе јаја (орјентационо прва декада маја). Од хемијских средстава могу се користити препарати на бази bifentrina (Byfin 100 EC), cijantraniliprola (Exirel), lambda-cihalotrina (Kozak).

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.