- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 6 meseci ranije by Andrejić Igor.
-
AutorČlanci
-
14.05.2020 u 13:26 #516479Andrejić IgorUčesnik
Да би се вршила производња и продаја ракије мора се најпре:
– извршити упис у Регистар произвођача јаких алкохолних пића,
– извршити пријава у АПР,
– извршити пријава у Министарству финансија.
Први услов који морате као произвођач ракије да испуните јесте безбедност производа на основу Закона о безбедности хране и квалитета, што значи да целокупна производња мора бити усклађена са стандардима HACCP система.
Када сте испунили све услове у погледу безбедности хране и квалитета следи још један тежак корак који ће одредити успех целокупне производње, а то је тржиште.
Чињеница је да се већина ракије произведене у Србији пласира на црно, а статистика каже да кад би се свака друга продата чашица ракије насула из флаше са акцизном маркицом, регистроване дестилерије би врло брзо биле у проблему који сад немају, остале би без залиха.
Пиће које изађе из казана није ракија, то је дестилат који треба да настави свој живот у храстовим судовима да би дошли до ракије.
Споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом (који омогућује извоз неограничених количина воћне ракије) омогућава боље услове за произвођаче, веће субвенције, појачану контролу сивог тржишта, као и организован наступ на иностраним сајмовима. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.