Vreme sadnje jagode na PE foliji- Goran Đorđević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516459
    Đorđević Goran
    Učesnik

      Sadnja jagode na PE foliji se u praksi najbolje pokazala u periodu od početka jula do sredine avgusta meseca. Ranije posađeni živići daju veći prinos u narednoj godini jer imaju više vremena da se ukorene,
      razviju i obrazuju cvetne pupoljke u odnosu na kasnije, krajem avgusta posađene
      živiće. U zavisnosti od vremena kada se želi ostvariti prvi rod pristupamo samom izboru sadnica.
      Za dobijanje roda u godini sadnje potrebno je uraditi sadnju sredinom jula meseca uz korišćenje frigo živića kategorije A+ ili A++. U zatvorenom prostoru tipa plastenika ili staklenika uz optimalnu ishranu može se ostvariti prinos od 100 do 200 g/biljci u periodu septembar-oktobar, pri čemu bokor može nesmetano formirati cvetne pupoljke za narednu vegetaciju. Takodje se mogu koristiti i kontejnerske sadnice. Ukoliko se koriste kontejnerske sadnice one mogu dati veći rod.
      Ukoliko se ne želi prinos u godini sadnje, onda se koriste frigo živići kategorije A i sadnja obavlja najkasnije do 20. avgusta. Prve serije cvetova, koje se pojavljuju neposredno nakon sadnje frigo živića, moraju da se uklone. Uz redovno zalivanje i prihranu bokor se dobro razvija i diferencira cvetne pupoljke za narednu vegetaciju.
      U praksi se takođe primenjuje i prolećna sadnja.
      Ona se izvodi tokom aprila. Pri ovoj sadnji prvi rod jagoda donosi nakon 50 do 60 dana. Pri ovoj sadnji veće rod se dobija sledeće godine u period maj- jun mesec. Kod bujnih i produktivnih sorti, javlja se potreba za proređivanjem krunica u bokoru čime se redukuje broj cvasti i zametnutih plodova. Ukoliko se ovo ne uradi dolazi do zagušivanja bokora i njegove slabe provetrenosti što ima za posledicu veću pojavu patogena Botrytis cinerea.
      Kao najnepovoljnija sadnja u praksi pokazala se jesenja sadnja. Izvodi se u septembru i oktobru. Nedostatak ove sadnje ogleda se u tome da postoji opasnost od štetnog dejstva ranih
      jesenjih i zimskih mrazeva jer se kasno posađeni živići nedovoljno ukorene, usled čega dolazi do njihovog sušenja i izmrzavanja.
      Od samog izbora živića i vremena sadnje zavisi kakav ćemo prinos i kvalitet plodova jagode imati.
      PSSSSmederevo Goran Đorđević

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.