Muža krava posle teljenja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516449
    Brajović Nebojša
    Učesnik

      МУЖА КРАВА ПОСЛЕ ТЕЉЕЊА

      После тељења млечна жлезда лучи велике количине млека. Прву мужу започети најкасније 6-8 часова после тељења. Прво млеко или колострум се обавезно даје телету а остатак се не сме користити за људску исхрану. Због интензивне активности млечне жлезде после тељења, могући су и поремећаји здравственог стања саме животиње услед губитка калцијума што доводи до пуерпералне парезе. Краве треба од почетка муже привикавати на мужу у одређено време и на одређени поступак при самој мужи.
      Ако се у току муже примете пахуљичасте промене у млеку или ако се појаве тзв. „крпице“ виме треба чешће измузати, јер услед застоја млека може доћи до неспецифичних промена у вимену. Међутим, ако и поред тога промене у млеку и даље остају неопходно је млеко прегледати и утврдити тачан узрок промена.
      На почетку лактације, краве треба мусти три пута дневно јер подстиче млечну жлезду на активност. Ово треба чинити 2 до 3 недеље. Ако краве дају доста млека а трократна мужа има економску оправданост треба наставити са мужом крава три пута у току дана. Честа је ситуација да се код првотелки приликом муже појави крв у млеку. Такве краве треба пажљиво да се музу и у већини случајева крварење спонтано престаје.
      Код неких крава на почетку муже се јавља веома велики едем вимена, што отежава машинску а и ручну мужу. Машинску мужу треба прекинути и прећи на ручну све док оток не спласне. Да би се убрзало повлачење отока препоручује се употреба ветеринарских лекова а такође и интензивно кретање крава.

      Саветодавац за сточарство
      Небојша Брајовић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.