- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 8 meseci ranije by Kostić-Đorđević Mimica.
-
AutorČlanci
-
29.04.2020 u 13:22 #516447Kostić-Đorđević MimicaUčesnik
Berba plodova jagode i postupci pri berbi su veoma osetljiva faza jer bitno utiču na rezultate gajenja ove voćne vrste. Jagoda ima nežne plodove sa izraženom respiracijom, neravnomernim sazrevanjem i nemogućnošću dozrevanja posle berbe. Zbog ovih osobina plodove treba brati u vreme pune ili neposredno pred punu zrelost, što zavisi od sorte, namene kao i od dužine i uslova transporta. S obzirom da se berba jedne sorte obavlja u većem broju navrata ( od 5-8 ) to su troškovi berbe veoma veliki i iznose više od 50% od ukupnnih troškova proizvodnje. Zbog toga je veoma značajno da se organizaciji i izvođenju same berbe posveti puna pažnja kako bi se smanjili troškovi berbe i očuvao visok kvalitet plodova,a time i postigao veći finansijski efekat.
Najveći propusti pri berbi čine se što se ne vodi dovoljno računa da se momenat berbe odredi prema nameni plodova, dužini i uslovima transporta i čuvanja plodova, kao i osobinama date sorte. Čest je slučaj da se berba obavlja u neodgovarajućim uslovima, koji znatno utiču na pogoršanje kvaliteta obranih plodova, kao što su vlažni plodovi od rose ili padavina, berba u toku dana kada su temperature izrazito visoke, nesklanjanje obranih plodova u hladovinu, kao i brzo ne odnošenje plodova na tržište, preradu ili u hladnjaču. Pri berbi plodova za tržište potrebno je obrati i plodove koji iz bilo kojih razloga neodgovaraju po kvalitetu, jer se njihovom berbom i iznošenjem iz zasada smanjuje potencijal zaraze plodova za naredne berbe. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.