Tov junadi

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516433
    Vesnić Safet
    Učesnik

      Tov junadi organizuje se u objektu podeljenom na boksove. Dimenzije svakog boksa su 6,5 m x 5 m. Svaki boks potrebno je da poseduje pojilice i betonska korita. Između boksova nalazi se hranidbeni hodnik 2,2 metara širine i jasle širine 0,6 metara. Rešetkastim podom treba regulisati skupljanje osoke, koja se pumpom treba prebaciti u bazen, napravljen za te namene.
      Tov junadi izvodi se na mladim životinjama u porastu. Tako se dobija velika količina mesa odličnog kvaliteta i zato je ovo najzastupljeniji vid proizvodnje goveđeg mesa. Goveče intenzivno prirasta do uzrasta od 8-9 mjeseci. Pored rasnih predispozicija za tov, uslova držanja, uzrasta i podmlatka, ishrana je jedan od najznačajnijih uslova za uspešan tov. Ishrana čini 70 do 80 odsto troškova tova junadi, pri tome cilj je da se uz minimalan utrošak hrane dobije maksimalan dnevni prirast i da tov traje što kraće. Pored toga, za ostvarivanje ovog cilja bitna je težina i uzrast grla prilikom stavljanja u tov kao i težina i uzrast grla na kraju tov. U ishranu junadi, pored adekvatnih normativa u potrebama grla u hranjivim materijama, potrebno je obezbediti dovoljnu količinu kvalitetne koncetrovane i kabaste stočne hrane.
      Tov započinje telesnom masom grla od 200 kilograma, a završava sa 450 do 550 kilograma. Ishrana koncetratom je po volji, a količina silaže koje se daju su male. Ovim načinom ishrane se skraćuje vreme tova, a dodavanjem silaže smanjuju se troškovi tova. Prosečni dnevni prirasti kreću se od 1100 do 1200 grama.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.