Nova sorta kajsije-Buda

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516425
    Tošković Milan
    Učesnik

      Sorta koja je nastala na drugačiji način nego što se to očekuje za to se pobrinula priroda jer je ova sorta nastala prirodnom mutacijom. Primećena je osamdesetih godina na gazdinstvu Budimira Rašića u Donjem Matejevcu. Po mnogo ćemu se ova kajsija razlikovala od drugih sorti. U saradnji sa institutom u Novom Sadu počinje se ispitivanje ove sorte i podizanje oglednih zasada pod radnim nazivom DM1. Krajem 2016 godine je priznata kao sorta pod imenom Buda.
      Stablo je srednje bujno,sa oborenim odnosno savijenim granama. Stepen grananja je srednji do veliki. Rađa pretežno na mešovitim grančicama, mada rod donosi i na majskim kiticama, cvetnim i prevremenim grančicama.
      List je tamnozelene boje i u odnosu na druge sorte dugo ostaje na grani i kasnije otpada.
      Cvet srednje veličine, sa okruglim kruničnim listićima bele boje.
      Sorta je stranooplodna i dobri oprašivači su novosadska rodna, NS 4 i roksana.
      Plod je krupan, prosečne mase ploda oko 90 grama, simetričan,okruglog oblika. Plod ima čvrstu peteljku pa ga vetar ne obara lako. Čvrstog je mezokarpa koji ne prijanja uz košticu i narandžaste je boje. Izuzetno je atraktivan osvežavajućeg blago kiselkastog ukusa, dobre arome i konzistencije. Pokožica ploda je osetljiva pa spada u sorte sa srednjom transportabilnošću plodova.
      Ova sorta ima odličan odnos šećera i kiselina, pa je pogodna za svežu upotrebu, preradu u sokove, džemove, rakiju, kao i za sušenje.
      Cveta srednje rano od početka do kraja marta. Cvetanje traje oko 10 dana.
      Što se tiče agroekoloških uslova osetljiva je na visoke temperature jer izazivaju ožegotine na plodovima.
      Osetljiva je na moniliju cvetova i mladara, i umereno osetljiva na rupičavost lišća. Veća osetljivost na moniliju proizilazi iz dugog cvetanja i čestih padavina u vreme cvetanja.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.