Mera savijanja grana

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516419
    Tonić Dejan
    Učesnik

      Mera savijanja grana
      Ovu meru savijanja grana sa specijalnim savijačima grana treba sprovoditi kod svih vrsta voćki kod pojedinih stabala u voćnjaku isto tako u zasadima šljiva, jabuka, kruška, trešanja, srednjeg i visokog rasta višnje, breskve, i drugih vrsta, gde se teži slobodnijem formiranju uzgojnog oblika sa dužim skeletnim granama. Posebno se mora savijanje grana primeniti u sistemu guste sadnje, koja danas kod mnogih voćara zauzima sve veće površine.
      Tehnika postavljanja
      Posle sadnje voćki i prikraćivanja vrhova i spoljnih grančica, može se odmah početi sa savijanjem jednogodišnjih grančica. Savijač grana zapnemo za stablo ili grančicu i uhvatimo grančicu, savijač grančicu drži u željenom položaju savijanja negde tri nedelje i grana ostane u pognutom položaju; posle možemo savijač grana premestiti na drugu granu i postupak ponovimo. Postupak radnje savijanje pojedine grane traje vrlo kratko i puno je brže od svih poznatih načina savijanja grana, savijač grana ima četiri pozicije i jakosti savijanja grana i upotrebljava se od početka aprila do kraja avgusta. Početkom devetog meseca kada su savijači grana svoju funkciju odradili, iste pokupimo i upotebimo sledeće godine već u proleće. Proizveden je od takvog materijala da je dugotrajan, izdržljiv na suncu i zimi i upotebljiv dugi niz godina.
      Zašto se ova mera izvodi
      Savijanje grana sa specijalnim savijačima grana ima za cilj da se uveća ugao kod svih jednogodišnjih izdanaka koji u svom razvoju imaju oštar ugao u odnosu na osnovu stabla. Povijanje i usmerivanje jednogodišnjih izdanaka sa specijalnim savijačima grana je izuzetno značajna mera u formiranju uzgojnog oblika, kao i povećanju broja rodnih pupoljaka kod voćke na kojoj izvodimo ovu meru.
      PSS Prokuplje-D.Tonić

      Attachments:
      • 3160.jpg
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.