Mere opreza za poljoprivredne proizvođače u primarnoj voćarskoj poljoprivrednoj

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516384
    Mitić Aleksandar
    Učesnik

      Mere opreza za poljoprivredne proizvođače u primarnoj voćarskoj poljoprivrednoj proizvodnji za vreme izvođenja poljoprivrednih radova u vreme vandrednog stanja uvedenog povodom bolesti Covid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2

      Izvršenje poljoprivrednih radova na gazdinstvu je složen posao i u zavisnosti od gajene biljne kulture je specifičan. Izvođenje radova na poljoprivredi u voćarstvu je jedan proizvodni ciklus od 360 dana, ponavljanje procesa proizvodnje nema i u zavisnosti od linija proizvodnje mora da se obavi na vreme naročito u vegetaciji i to u fenofazama kretanja i razvoja u toku vegetacije koja je najkritičnija fenofaza u voćarskoj proizvodnji. Pa prema tome poljoprivredni proizvođači moraju na vreme izvesti određene tretmane u zaštiti protivu određenih bolesti gajenih voćarskih kultura u zavisnosti od vremenskih prilika. Sve druge radnje da li je ishrana zasada, rezidba, berba mogu da imaju određene odstupanja od par dana, nekoliko nedelja ili čak i mesec dana. Svi ovi poslovi mogu da se izvedu ali uz mere, najviše zaštite zdravlja lično izvođača radova bez obzira da li je to poljoprivredni proizvođač, član porodice ili radnik i spoljne sredine. Za poljoprivredne proizvođače koji rade na proizvodnju hrane, sirovine poluproizvoda i proizvoda moraju da ispunjavaju uslove u pogledu zdravstvenog stanja , bez znakova respiratorne ili bilo koje druge bolesti koja može da kontiminira hranu. Isto tako je bitno da bi se izbegla i najmanja mogućnost da zaražene osobe koje proizvode i rukuju hranom mogle da dodirom, kašljom, kijanjem mogle da prenesu virus potrebno je pridržavati se i poštuju sledeća higijenska pravila. Pranje ruku toplom vodom minimum 20 sekundi i obavezna dezinfekcija ruku i to pre početka rada za vreme rada, nakon kijanja, kašlja ili bilo kakvog rukovanja bilo čime i obavezno nošenje rukavice. Prilikom kretanja sa traktorom i mehanizacijom nema nikakvog zadržavanja na putu, svraćanja u prodavnicu i slično nego delom brzo i efikasno izvođenje radnih operacija i vraćanja na domaćinstvu. Obavezno korišćenje odgovarajuđe odeće i opreme tokom proizvodnje i rukovanje hranom i to: mantili, kecelje, zaštitna odela, radna obuća, rukavice, maske, kape i zaštitne naočari. Redovna čišćenja i dezinfekcija opreme i radnih prostorija pa čak i ekonomskog dvorišta i obavezna odgovarajuća ventilacija i priliv čistog vazduha u toku dana u radnim prostorijama na gazdinstvu. Sve ove navedene mere ili upustva su opšta i obavezno, i moramo se pridržavati prilikom vandrednog stanja a u cilju zaštite sebe i ne ugrožavanja drugoga a time i oneomugoćavanja širinje virusa i njegovom uspešnom iskorenjavanju u budućem periodu.

      Savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo mr Aleksandar Mitić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.