Štetnost repičinog sjajnika (Meligethes aeneus)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516374
    Nikolić Nevena
    Učesnik

      Repičin sjajnik (Meligethes aeneus) je najvažnija štetočina uljane repice koja može prouzrokovati znatno smanjenje prinosa. Uljanoj repici u fazi početka cvetanja, odn. u fazi formiranja i pojave cvetnih pupoljaka prisustvo repičinog sjajnika može naneti velike štete i gubitak prinosa do 50%. Najveće štete pričinjava imago. Hraneći se na još neotvorenim pupoljcima, repičin sjajnik izgriza pupoljke, ubušuje se u njih same, i izgriza ih iznutra. Takvi pupoljci otpadaju ili se ne otvaraju, čime se direktno utiče na smanjenje prinosa. Kada se cvetovi otvore na njima više ne dolazi do šteta, jer se tada imaga hrane polenom. Nakon dopunske ishrane i kopulacije, ženka polaže jaja na pupoljke, a ispiljenje larve takođe se hrane na cvetnim delovima.
      Repičin sjajnik ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u zemljištu. Sa kretanjem vegetacije najpre se sreće na cvetovima korovskih biljaka, a zatim prelazi na uljanu repicu.
      Kolike štete će sjajnik napraviti, zavisi prvenstveno od broja jedinki na tek formiranim cvastima, od vremena kada će se početi otvarati pupoljci, stanja useva, temperature i dr.
      Hemijske mere suzbijanja treba primeniti u slučaju registrovanja prisustva 1 imaga kada su cvetovi još zbijeni u cvasti registrovanim insekticidima iz grupe piretroida (na bazi a.m. bifentrin, cipermetrin, alfa-cipermetrin, lambda-cihalotrin ili deltametrin).

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.