- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 8 meseci ranije by Kodžopeljić Slavica.
-
AutorČlanci
-
31.03.2020 u 15:38 #516366Kodžopeljić SlavicaUčesnik
U organskoj poljoprivredi treba koristiti zelenišno đubrivo u cilju održavanja, povećanja plodnosti i biološke aktivnost zemljišta. Zelena biljna masa koja se zaorava koristi se kao zelenišno đubrenje. Za ovaj način đubrenja koriste se biljke koje brzo rastu. Gaje se kao prethodne kulture, međuusevi i naknadne kulture, a ređe cele godine. U proleće zelenišno đubrivo, kao prethodna kultura, može se sejati smeša obične grahorice i jarog ječma, zatim lucerka, lupina. Kao međukulture mogu se gajiti facelija, stočni grašak i dr.. Kao naknadna kultura, seje se u jesen, a to može biti uljana repica, smeša maljave grahorice, inkarnatske deteline i hibridnog ljulja, smeša maljave grahorice i ozimog ječma. U zavisnosti od uslova, biljke se posle 4-10 nedelja, najkasnije pred setvu, pokose i zaoru ili ostave kao malč. Zelenišno đubrivo obogaćuje zemljište pre svega azotom iz zelene mase, a leguminoze azotom iz vazduha zahvaljujući delovanju kvržičnih bakterija koje žive na njihovom korenu i vrše fiksaciju vazdušnog azota. Zelenišno đubrenje je pogodan način održavanja zemljišta tamo gde nema dovoljno stajnjaka. Gajenjem biljaka za zelenišno đubrenje i njihovim zaoravanjem mogu se nadoknaditi organske materije koje nedostaju zemljištu. Na ovaj način se unose važnija đubriva (N, P, K i Ca). Zaoravanjem biljaka za zelenišno đubrenje, povećava se plodnost i struktura zemljišta. Zakorovljenost, a time i količina semena u zemljištu, može da se redukuje stručnom primenom zelenišnog đubrenja. Pri tome je važno da na površini zelenišnog đubrenja korov koji raste ne dospe do stadijuma obrazovanja semena.
Slavica Kodžopeljić dipl.inž. ratarstva -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.