Agrotehničke mere kod gajenja organske jabuke

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516346
    Stanković Vladimir
    Učesnik

      Jedan od većih problema u organskoj proizvodnji jesu korovske biljke. One predstavljaju konkurente gajenim biljkama za vodu, hranu i svetlost, tako da ih je potrebno suzbiti. Suzbijanje korovskih biljaka u formiranim zasadima jabuke zahteva upotrebu mehanizacije i radnika i predstavlja značajan trošak za poljoprivrednog proizvođača. Kako bi smanjili te troškove, pre zasnivanja zasada jabuke po organskim principima treba preduzeti mere kako bi se korovske biljke svele na minimum.Gajenjem sudanske trave kao i zelenišnim đubrenjem, povećava se sadržaj humusa u zemljištu i uništavaju se mnoge korovske biljke. Sudanska trava ima gusti sklop i kao takva predstavlja konkurenta korovskim biljkama za vodu i hraniva pa se korovske biljke na taj način eliminišu.
      Kako bi smanjili opasnost od erozije zemljišta, zemljište između redova treba da bude zatravljeno smesom trava i bele deteline. Takođe pored ovih trava potrebno je zasejati još neke biljke kao što su hajdučka trava, heljda kako bi se u raznim mesecima omogućilo stalno prisustvo nektara i polena za korisne insekte koje se hrane štetnim.
      U formiranom zasadu jabuke pod organskim principima poželjno je da u prve tri godine gajenja pojas širine do 1,5m oko reda jabuke bude slobodan od korovskih biljaka. U proleće pre nicanja korova oko stabla je potrebno malčiranje. Malčiranje se vrši pokošenom travom ili nekim tarupiranim biljnim materjalom kao sto je strugotina. Kasnije pred početak jeseni potrebno je skloniti malč od stabala pre svega zbog pojave glodara koji mogu napraviti veliku štetu u voćnjacima.
      Postoji nekoliko pristupa u postupanju sa zatravljenim trakama u zoni redova voćnjaka. Jedan od njih je da se u većem delu vegetacionog perioda zona redova održava bez korova plevljenjem i mehaničkom obradom. Pored ovog pristupa postoji i takozvani sendvič sistem održavanja zemljišta koji podrazumeva da se u zoni reda seje bela detelina u trake širine do 50 cm. Zona oko ove trake se obrađuje freziranjem, a centralna zona međurednog prostora se zatravnjuje i kosi. Takođe pored ovih pristupa još se koristi i malčing zone slamom, korom drveta ili nekim drugim materjalom.
      Vladimir Stanković PSSS Negotin

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.