Bakteriozna (uglasta) pegavost lista jagode-Xanthomonas fragariae

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516337
    Jovanović Živorad
    Učesnik

      Bakteriozna (uglasta) pegavost lista jagode– Xanthomonas fragariae
      Bolest uglaste pegavosti lista jagode, prouzrokovane bakterijom Xanthomonas fragariae, prvi put je opisana u Severnoj Americi 60 – ih godina. A za 15 – 20 godina se pojavila u Evropi.
      Pojava prvih simptoma je na naličju lista, u vidu vodenastih, tamnozelenih pega koje imaju svetlucavi – staklasti odsjaj. Razvojem bolesti, pege postaju vidljive i na licu lista, crveno smeđe boje, nepravilne i uglaste, oivičene nervima. Spajanjem pega zahvata se veliki deo lista koji izgleda spaljeno i tada simptomi izgledaju kao posledica napada fitopatogenih gljiva. U vlažnim uslovima, na naličju lista, stvara se bakterijski eksudat koji se na površini lista osuši i formira tanki prozirni film. Ovo su simptomi koji ukazuju da je uzročnik bakterija Xanthomonas fragariae. Na cvetu se javlja samo na kruničnim listićima. Simptomi se mogu uočiti tokom cele vegetacije, a uglavnom u periodu april – maj. Kod sistemičnih infekcija mladih biljaka, bakterija je prisutna u sprovodnim sudovima a biljke izgledaju vodenasto, koje sa razvojem bolesti propadaju.
      Glavni izvor zaraze su zaraženi živići i zaraženo, uvelo lišće iz prethodne vegetacije. Prenosi se navodnjavanjem, insektima, vetrom (prenos kapljica vode sa patogenom), obradom zemljišta, tokom berbe i otkidanja vreža. U biljku prodiru preko stominih otvora i povreda.
      Xanthomonas fragariae je bakterija, štapićasta, aerobna, gram-negativna i nepokretna (ponekad sa jednim bičem). Jako je otporna na nepovoljne uslove. U sušnim uslovima, na zaraženom uvelom lišću, u laboratorijskim uslovima, može da preživi do 2,5 godine. U tlu, bez biljnog materijala, ne može dugo da opstane. Optimalni uslovi za razvoj su: dnevna temperatura oko 20 °C i niska noćna (iznad tačke smrzavanja), uz visoku relativnu vlažnost.
      Mere sprečavanja pojave uglaste bakteriozne pegavosti lista su: zdrav sadni materijal, izbor položaja za sadnju i dobra priprema zemljišta, optimalni sklop. U toku vegetacije: optimalna mineralna prihrana (sprečiti bujnost biljaka), odstranjivanje zaraženih biljaka i suvih listova, i hemijska zaštita. Najefikasnija je preventivna zaštita u prvoj fazi vegetativnog razvoja, bakarnim sredstvima: akt.m. bakarni hidroksid (Everest, Funguran OH, u konc. 0,5%). Treira se dva puta sa intervalom od 10-15 dana između tretmana.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.