Značaj obrade papaka kod ovaca

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516313
    admin
    Učesnik

      Код узгоја оваца, пре свега је значајно здравље оваца за добру производњу и оплодњу. Једна од важних мера за очување здравља оваца и њихове кондиције је обрада и нега папака.
      У интензивном узгоју оваца треба редовно контролисати папке да не би дошло до њиховог прерастања и касније обољења саме животиње. У зависности од врсте подлоге на којој се овца креће ( стајски начин чувања или пашњачки начин чувања) зависи трошење и оштећење папака. Највише се папци троше и оштећују у брдско планинским пределима где је подлога неравна и каменита, а овце цео дан проводе на паши.
      Обрада папака је стресна по животињу и из тих разлога пожељно је комбиновати са другим пословима као што је на пример летња стрижа оваца. Обрезивање папака такође треба избегавати када је овца у високо бременитом стању.
      За обраду папака употребљавају се нож и маказе за папке, а понекад се могу употребити и клешта за жицу са тупим врхом.
      Приликом обраде папака ноге животиње су добро везане и причвршћене да не би дошло до наглих покрета, јер у таквим случајевима често долази до повреда. Ножем се уклоне све нечистоће са папака али се при томе не сме чистити превише дубоко да се не би оштетили нерви. Затим се ради обрезивање папака око ивице, а након тога се сече задњи део папка ако дотиче тло.
      За дезинфкецију папака након обраде могу се користити:
      – бакар сулфат 10-20% (CuSO4)
      – формалин 5 – 10%
      – цинк сулфат 10 – 20% (ZnSO4).
      Бакар сулфат и формалин се користе као раствор 2-3 минута након обраде папака. Поступак поновити након 2 – 4 недеље.
      Уколико су овце на пашњацима са каменитом подлогом пожељно је променити пашњак. Ако се овце држе на стајски начин требало би редовно вршити изђубравање објекта и ако је могуће одмах након тога извршити дезинфекцију пода.
      Микроорганизми који изазивају трулеж папака, касније и шепавост грла, без домаћина живе 12 дана. Ако будемо користили прегонску испашу и будемо мењали пашњаке смањићемо могућност заразе.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.