SUZBIJANJE BILJNIH BOLESTI U USEVU PŠENICE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516301
    Miletaković Sandra
    Učesnik

      До пре пар година се веровало да пшеницу не треба штити ни од биљних болести ни од штеточина и корова. Међутим, пракса је последњих година показала да баш и није тако. Да би смо имали стабилније, веће и квалитетније приносе морамо да штитимо пшеницу од биљних болести, штеточина и корова.
      У принципу све зависи од природе и њених ћуди, али ми као агрономи можемо да помогнемо пшеници, пољопривредним произвођачима и држави да се негативно дејство биљних болести умањи. У првом делу вегетације пшеницу нападају три групе болести: рђа, пепелница и лисна пегавост.
      Рђа се више јавља када је влажније време. Опасна је јер прави ранице у виду пега рђасте боје на стаблу и листу које су са наличју листа отворене и кроз њих пшеница губи воду. Пролећа 2014., 2015., и 2016. године су била изузетно повољна за развој посебне рђе пшенице, а то је жута рђа пшенице. Благе зиме без мраза су пресудно допринеле да се паразит одржи на пшеници и спонтаној флори, а кишно пролеће је погодовало наглом ширењу ове болести.
      Пепелница се јавља сваке године, обично на нижим спратовима, али ако захвати лист заставичар и евентуално клас, прави велике штете. Зато се она мора држати под контролом.
      Пегавост листа и стабла су такође лимит приноса, али уколико пшеница полегне тада озбиљно узимају данак.
      Прво прскање изводимо до фазе другог коленца. Ту је важно да се прска таквом количином воде и таквим уређајима који ће омогућити да течност дође до доњих спратова пшенице. Немојте чекати да видите симптоме болести, када их видите обично је касно. За ово прскање можемо користити неки од следећих препарата: Falcon или Duettultra или Operamax или Bumper. Препарате користити у концентрацији по препоруци произвођача.
      Друго прскање пшенице изводимо на почетку цветања пшенице. Оно је важно јер се са њим сузбија фузариоза класа, гљивично обољење пшенице које јој знатно смањује принос и квалитет. Болест се јавља и почиње свој развој у доба цветања пшенице. У Србији је то у првој половини маја месеца. Цвет пшенице је као отворена рана и то су улазна врата за фузариозу класа. Гљива егзистира на тек заметнутим млечним зрнима пшенице, а за нас најважнија манифестација симптома је у вршидби. Заражена зрна су штура, неналивена са видљивом розе навлаком. Та зрна имају мању хектолитарску тежину и мањи квалитет јер гљива испушта микотоксине који смањују технолошки квалитет зрна, тако да често та пшеница није за људску употребу. У класу се налазе и здрава и оболела зрна, а неретко је цео клас захваћен и тада су штете највеће. Болест се јавља сваке године, али јој погодују чешће, чак не обилне кише и ране јутарње магле које су честе у првим данима маја. Истовремено рђа, пепелница и лисна пегавост и даље нападају пшеницу. За друго прскање можемо користити неки од следећих фунгицида и потребно је добро оквасити клас: Prosaro или Osiris или Zamir или Duettultra. Препарате користити у концентрацији по препоруци произвођача.

      Сандра Милетаковић, дипл.инж.
      ПССС Крушевац

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.