Karakteristike voćaka dobijenih iz semena

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516295
    Tonić Dejan
    Učesnik

      U voćarskoj proizvodnji dobijaje finalnog proizvoda – sadnice iz semena veoma je ograničeno i vrlo retko.
      Za to postoji niz razloga, ali oni najvažniji su sledeći:
      Sadnice dobijene iz semena – sejanci su po morfološkim osobinama, bujnošću i kvalitetu ploda veoma heterogene. Kultivisane sorte, razmnožene semenom , po pravilu daju plodove lošijeg kvaliteta od majke biljke ( biljke od koje je uzeto seme) Potomstvo dobijeno ovim načinom razmnožavanja, imaju više ili manje izražene osobine predaka, kako kultivisanih sorti tako i divljih formi.
      Voćke koje se dobiju ovim načinom razmnožavanja vrlo kasno prelaze u plodonošenje, za razliku od kultivisanih sorti. Potrebno je više godina da bi prešle u period plodonošenja, u nekim slučajevima i preko 20.
      To je razlog što se sorte u voćarskoj proizvodnji ne raznmožavaju semenom nego vegetativnim putem.
      Razmnožavanje semenom se uglavnom koristi za proizvodnju podloga na koje se kaleme kulturne sorte i u poslovima selekcionarstva.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.