Rezidba maline

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516293
    Živković Tanja
    Učesnik

      Rezidba maline u godini sadnje: Kada iz posađenog izdanka izraste nova, mlada biljka i dostigne porast od 15-20 cm sve stare izdanke je potrebno makazama odseći do nivoa zemlje. Na ovaj način se sprečava cvetanje i rađanje stare biljke, a ujedno stimuliše rast novih, mladih izdanaka.
      Rezidba maline u rodu: Od druge godine malina se reže na rod. Rezidba se vrši tako što se u proleće, neposredno pre kretanja vegetacije, po dužnom metru špalira ostavi 5-6 srednje razvijenih izdanaka. Ostavljeni izdanci treba da imaju dobro razvijene pupoljke čitavom dužinom, da se ne granaju i da su bez vidljivih oštećenja. Ostavljene izdanke vezati za dva reda žica pa izvršiti prekraćivanje na 2-3 pupoljka iznad gornje žice. Ostale izdanke ukloniti do zemlje.
      Rezidba u vegetaciji se obavlja na način što se svi mladi izdanci koji izbiju iz zemlje do kraja (sredine) maja uklanjaju iz osnove. Ovu meru je potrebno izvoditi u nekoliko navrata kada izdanci imaju porast 10-15 cm jer su zeljasti i lako ih je ukloniti, za razliku od starijih koji počinju da zdrvenjavaju, pa se moraju uklanjati oštrim makazama.
      Rezidba maline nakon berbe: svi izdanci koji su doneli rod uklanjaju do zemlje. Pored izrođenih uklanjaju se i polomljeni, oboljeli, suviše bujni mladi izdanci i izdanci koji su počeli da se granaju.
      Radi prevencije i sprečavanja pojave bolesti i štetočina u malinjaku, sav orezani materijal je potrebno izneti i spaliti. Ovakav način rezidbe se sprovodi za čitavo vreme eksploatacije zasada.
      Tanja Živković, dipl.inž.polj.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.