Priprema za IPARD Meru 5 – LEADER pristup

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516265
    Zdravković Zorica
    Učesnik

      LEADER приступ (фр. Liaison Entre Actions de Developpement de l’Economie Rurale) је иновативни приступ ЕУ заснован на стратегијма руралног развоја које су донете и спроведене на локалном нивоу од стране локалних актера, уз подршку релевантних институција. Овај приступ омогућава добијање иновативних одговора на препреке у испуњавању потреба руралних заједница, јер је прилагођен развоју малих територија које се карактеришу заједничком традицијом, локалним предностима и слабостима, као и посебним потребама становништва у одређеном подручју.

      ИПАРД Програмом планирано је пружање подршке за LEADER приступ, како кроз Меру 5 (Спровођење Локалних стратегија руралног развоја – LEADER приступ), чија акредитација ће бити започета крајем 2020. године, тако и кроз Меру 9 (Техничка помоћ).

      Рад на LEADER приступу у Србији започет је 2007. године, а до данас је реализовано више пројеката. Како би локални актери добили могућност да реализују активности за унапређење локалне средине неопходно је формирати Партнерство/ЛАГ и израдити Локалну стратегију рурарлног развоја (ЛСРР).

      Партнерство/ЛАГ је удружење грађана, регистровано у складу са Законом о удружењима, које обухвата представнике јавног, приватног и цивилног сектора одређеног руралног подручја, и коме је у статуту, као један од циљева оснивања,наведена имплементација ЛСРР по LEADER приступу.

      ЛСРР је планско-развојни документ, који припрема и спроводи Партнерство за територијални рурални развој /Локална акциона група (ЛАГ). ЛСРР се израђује за рурално подручје које обухвата Партнерство/ЛАГ, за одређени програмски период, при чему ће прве ЛСРР бити израђене за период до 2023. године.

      У циљу припреме за подршку LEADER приступу кроз ИПАРД Програм, МПШВ је покренуло посебну подстицајну меру за коју се средства обезбеђују из националног буџета. Формирање Партнерстава и израда стратегије у 2020. години ће бити финансијски подржана новим Јавним позивом. Подстицај за оснивање Партнерства/ЛАГ и израду ЛСРР исплаћиваће се у износу од 100 %, до максимално 800.000,00 динара. У циљу квалитетне припреме и спровођења Локалних стратегија руралног развоја, МПШВ припремило је Водич који садржи практична упутства и информације намењенe свим заинтересованима за локални развој руралних подручја у Србији кроз LEADER приступ, који је доступан на сајту министарства.

      Зорица Здравковић, саветодавац за агроекономију

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.