Grinja lista maline – Branko Galovic

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516254
    Galović Branko
    Učesnik

      Гриња листа малине спада у групу ериофидних гриња. Презимљава у стадијуму женке у пупољцима између љуспастих листића, у пазуху пупољака из којих ће се развити једногодишњи изданци, у ожиљцима насталим опадањем лишћа и у близини лисних и цветних пупољака. Активирају се при температури од 11оC, када са отварањем пупољака мигрирају на лисне петељке и наличје развијених листова на двогодишњим изданцима, а када се ови листови потпуно развију, мигрирају на листове једногодишњих изданака, што се дешава половином јула.

      Када средња дневна температура достигне 25°С почињу са полагањем јаја. Једна женка положи и до 80 јаја током једног месеца. Животни циклус ове штеточине, од јајета до одрасле јединке, може да траје 7 до 14 дана.На већа растојања преносе се ветром и инсектима.

      Симптоми се уочавају на лишћу, у виду светлозелених до жутих мрља, које се шире на већи део површине листа. При јачем нападу, карактеристично је подизање лица листа у виду мехурова и губљење маљавости на наличју листа. Симптоми се често мешају са симптомима изазваним вирусима. Оштећења на плодовима обично доводе до превременог сазревања коштуница, услед чега плодови остају деформисани. Озбиљније заражени плодови се сасуше убрзо након опадања круничних листића.

      Пролећним орезивањем се смањује број презимелих јединки. Оптималан рок за хемијске третмане је период од завршетка миграције презимљујућих женки на младе листове двогодишњих изданака до пред цветање (друга половина априла до половине маја). Повећању бројности ове гриње доприноси и употреба препарата који сузбијају њене предаторе (најзначајнији је Phytoseuis macrophilis). Веома је важно сузбијање зимског имага пре него што започне процес полагања јаја. У периоду кретања вегетације треба извршити преглед родних пупољака из предходне сезоне на присуство ове гриње.За сузбијање одраслих јединки ериофидне гриње малине препоручије се примена неког од следећих регистрованих акарицида на бази abamektina (ABASTATE- 0,75 l/ha, KRAFT 1,8 EW – 0,075-0,1%, VERTIMEC 018 EC – 0,5-0,75 l/ha).

      Присуство ларви и имага се мора проверавати мониторингом. Уколико се рeгиструје њихово присуство, заштиту засада спровести применом акарицида propargit (OMITE 570 EW) у концентрацији 0,1-0,15 % са два повезана третмана у размаку од седам дана , након цветања. Мониторинг присуства гриње спроводи се до краја вегетације и уколико се региструје присуство покретних форми, засаде заштитити применом акарицида tebufenpirad (MASAI) у дози од 0,5 kg/ha.

      Бранко Галовић дипл.инж

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.