Kupusna muva – Delia radicum

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516199
    Ćirić Milena
    Učesnik

      Važna štetočina kupusa, ali i ostalih biljnih vrsta iz ove familije (kelj, karfiol, keleraba, rotkva, ren, rotkvica). Naročito veliku opasnost predstavlja u proizvodnji ranog kupusa, karfiola, kelerabe. Javlja se kako na otvorenom tako i u plasteničkoj proizvodnji kupusnjača.
      Ima 2 do 3 generacije godišnje. Prezimljava u stadijumu lutke u zemljištu. Odrasle jedinke se pojavljuju u proleće, krajem aprila, a nekad i ranije, kada je temperatura zemljišta oko 12°C. Ženke polažu jaja pojedinačno ili u grupama na korenov vrat mladih biljaka ili u zemlju oko njih. Embrionalni razvoj pospešuje vlažno vreme. Ispiljene larve se u početku hrane korenovim dlačicama, a zatim prodiru u sam koren i ometaju normalno cirkulisanje sokova. Napadnute biljke dobijaju plavoljubičastu boju. Mlađe biljke se suše i u potpunosti propadaju. Starije biljke zaostaju u porastu i podložne su napadu drugih patogena.
      Odrasle jedinke su 5 do 7 mm i slične su domaćoj muvi. Mužjaci su crnosivi sa tri uzdužne linije na leđnoj strani, a ženke su pepeljastosive. Jaja su beličasta, eliptičnog oblika, duga oko 1mm i imaju poprečnu brazdu. Larve su svetle, žutobele, bez nogu, sužene na prednjem delu tela i sa atrofiranom glavom.
      Zaštitu kupusnjača od ove štetočine treba raditi pre nego što se pojave larve na korenu, jer je sa njihovom pojavom suzbijanje veoma otežano. Poštovanje plodoreda i prostorne izolacije na njivama u odnosu na prošlogodišnju proizvodnju, znatno umanjuju opasnost od pojave ove štetočine.
      Milena Ćirić, dipl.inž.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.