Faktori koji utiču na masnoću mleka – Verica Lazarević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516102
    Lazarević Verica
    Učesnik

      Procenat mlečne masti u mleku je određen naslednošću krava i količinom vlakana u obroku. Na obrocima koji su sastavljeni tako da obezbede maksimalne količine mleka, masnoća mleka će biti problem. Male promene u koncentrovanoj strukturi obroka, čak i promene u dnevnom rasporedu ishrane mogu imati značajne uticaje na procenat mlečne masti u mleku. Široka je lepeza faktora za koje se danas zna da utiču na masnoću mleka. Kada se radi o genetskom potencijalu krava u odnosu na masnoću mleka bitno je da se ostvare optimalni uslovi spoljne sredine, a iznad svih potpuno izbalansiran obrok. Sadržaj masti je različit u zavisnosti koji je stadijum laktacije. Najniži sadržaj masti je u drugom mesecu laktacije a zatim se postepeno povećava. Osim toga godišnje doba , kao i starost krava utiču na procenat, pa i na strukturu mlečne masti. Masnoća mleka opada sa starošću krava. Večernje mleko ima veći procenat masnoće nego jutarnje. Vrlo je važna tehnika muže za količinu masti u mleku a naručito pre vremena muža ima znatan uticaj. Od svih faktora koji utiču na masnoću mlaka najznačajnije utiče ishrana, odnosno tip i struktura obroka, kao i fizička forma hraniva koja koja sačinjavaju obrok.

      Verica Lazarević
      PSSS Jgodina

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.