Sorte kajsije NS-4 i NS-6, perspektiva

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516089
    Marković Boban
    Učesnik

      Сорте кајсије НС-4 и НС-6, перспектива
      Обе сорте су створене на Пољопривредном факултету у Новом Саду и признате су за нове сорте 2004 године. Настале су селекцијом из природне популације и у нашим условима гајенја су показале јако добре резултате.
      Сорта НС-4 је са сазревањем мало ранија и сазрева у првој декади јула месеца. Спада у самооплодне сорте са касним цветањем и са доста добром отпорношћу на зимске мразеве. Плодови се налазе на мешовитим родним гранчицама, благо овалног облика и веома добре крупноће чак и до 70 грама. Код плодова основна боја је наранџаста а допунска интезивно црвена и покрива и 50% плода што их чини врло привлачним. Месо плода је слатко-накисело, наранџасто и сочно са веома пријатном аромом и добром чврстином што плодове чини транспотабилним. Коштица ове сорте је релативно велика али у малом проценту учествује у масу плода и лако се одваја од меса тако да плодови поред употребе у свежем стању су захвални и за прераду (сушење, џемови и компоти)
      Сорта НС-6 сазрева касније, десетак дана после НС-4 и такође је самооплодна сорта са такође мало каснијим цветањем и релативном отпорношћу на зимске мразеве. Стабло јој је бујно и плодовe рађа на мешовитим родним гранама. Иначе плодови за разлику од НС-4 су мало ситнији, до 65 грама, светло наранџасти са мање допунске боје, до 30% и светло наранџастог меса. Имају пријатну арому и већи проценат суве материје што их чиним бољим за сушење, иначе се највише користи за употребу у свежем стању.
      Када се све погледа може да им се да врло добра оцена и да се ставе у ред веома перспективних сората за наше агро- еколошке и технолошке услове гајења.

      Dipl.inž.Boban Marković
      PSSS Smederevo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.