Organska proizvodnja kukuruza šećerca

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516076
    Konstantinović Nemanja
    Učesnik

      Zrnasti usev koji nije srodnik nijednog useva koji se inače gaji u bašti.Šećerac je poluotporan i lak za gajenje leti, ali lošije uspeva ako je godina hladna i vlažna.Dostiže visinu od 1,7 m i svaka biljka formira jedan do dva klipa.Ako se konzumira nekoliko minuta posle branja, ukus ne može da se poredi ni sa jednim koji meže da se kupi u prodavnici.

      Od sejanja do berbe 10-15 nedelja.Sveže zrno tradicionalnog kukuruza šecera sadrži ugljene hidrate u obliku šećera, a ne skroba.Kad se klip ubere, šećer se pretvara u skrob i zbog toba šećerac treba konzumirati ubrzo nakon branja.Izuzetno slatke sorte manje su otporne od tradicionalnog šećerca.Izuzetno slatke sorte ne treba mešati s običnim jer se slatkoća gubi kad se biljke mećusobno opraše.Mini – šećerac se dobija sađenjem odabranih ranih sorti na malom rastojanju.Sadi se na toplom, zaklonjenom, sunčanom i vlažnom zemljištu.Može se gajiti u zaštićenom prostoru.Mini – šećerac može se gajiti u saksijama.

      Minimalna temperatura za klijanje je 10 C.Seme kukuruza sećerca treba da klija u toplim uslovima da bi se biljke lepo razvijale.

      U zaštićenom prostoru se seje u aprilu.Kukuruz šećerac ne podnosi da mu se pomera koren i stoga sadnice gajite u posudama za početno gajenje ili biorazgradivim tubama.Pre presađivanja prilagodite biljke uslovima sredine.Sađenje kroz crnu foliju ubrzaće rast.

      Na otvorenom posejte seme direktno u zemljište po potrebi zagrejano ispod zvona ili crne folije.Stavite 2 – 3 semenke u jednu rupu na dubinu od 2,5 do 4 cm.Proredite ostavljajući po jedan ponik.

      Kukuruz šećerac se oprašuje putem vetra i stoga ga sadite u kućice ostavljajući 35 cm rastojanja između biljaka.Za mini – šećerac ostavljate 15 cm, ili gajite 4 biljke u saksiji dubine 30 cm.Izuzetno slatke sorte sadite barem 8 m dalje od ostalim kako biste izbegli međusobno oprašivanje.

      Problemi koji se javljaju su: miševi, ptice, puževi golaći, kukuruzna sovica, kukuruzni plamenac.

      Kukuruz je zreo kad svila poprimi smeđu boju.Pritisnite palcem zrnokukuruza – mlični sok označava da je zreo.Može da se zamrzava ili marinira.Mini kukuruz berite kad klipovi dostignu veličinu 7 cm.

      Dipl.inž.Nemanja Konstantinović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.