Spelta pšenica ili krupnik

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516064
    Vuksanović Ljiljana
    Učesnik

      Spelta pšenica je starija vrsta pšenice, plevičastog ploda koji se mehaničkom obradom prilagođava proizvodnji različitih proizvoda. U Srbiji je počela da se gaji početkom prošlog veka, pa je dug period bila zaboravljena vrsta žita, ali je poslednjih 20 godina doživela preporod. To je povezano s razvojem organske poljoprivrede i s visokom hranljivom vrednošću koju krupnik ima.
      Zrno krupnika ima više proteina nego zrno obične pšenice, sadrži više cinka, bakra selena i vitamina E i De. Koristi se za proizvodnju testenina, granula, ljuspica, hleba. Sadržaj ovih materija zavisi od sorte spelte, tipa zemljišta, lokaliteta gajenja i primenjenih agrotehničkih mera.
      Krupnik se može gajiti u krmnim smešama s jednogodišnjim mahunarkama, a nadzemna biomasa predstavlja odličnu kabastu stočnu hranu.
      Hleb od spelte je mnogo lakši za varenje u odnosu na hleb od obične pšenice. Najviše se gaji u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj. Proizvodnja ove podvrste žita se stalno povećava zbog potražnje za takvim visokovrednim proizvodima.
      Ljiljana Vuksanović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.