Crna pegavost vinove loze

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516059
    Đukić Ružica
    Učesnik

      Crna pegavost vinove loze je postala vrlo raširen parazit u našim vinogradima. Razlog su veći intervali tretiranja protiv plamenjače, zbijenost čokota, prevelika količina primenjenih djubriva i preopterećenost čokota grozdovima. Na napadnutim čokotima su uništena donja okca, pa je rezidba otežana.
      Preko zime se spore bolesti nalaze u starijim delovima loze pod korom ili na delovima loze koji su zimu proveli na zemlji. U proleće kada temperatura pređe 10°C mogu se primetiti crne tačkice na vinovoj lozi kako se pojavljuju i polako šire. Idealna temperatura za širenje bolesti je 23°C,. Međutim, ova bolest se nastavlja razvijati i kad se temperatura spusti do 5°C i kada se popne do 37°C.
      Oboleli lastari u fazi zdrvenjavanja su sive do sivo bele boje, tanji od zdravijih lastara, u njima se nalazi veliki broj crnih tačkica koji plitko probijaju na površinu, a kora se sa njih lako skida. Pege se mogu spajati pa može biti zahvaćen i veći deo lastara. Obično su zahvaćene samo niže internodije. Na lišću se zapažaju crne, okrugle ili uglaste pege oivičene žutim oreolom. Peteljka lista je deformisana, raspukla i rupičava. Oboleli listovi rano požute
      Gljiva prezimljava na čokotu ili u opalom lišću. Zimi se gljiva širi dublje i postepeno zahvata koru letorasta potpuno ili delimično. U okviru toga razvijaju se piknidi u vidu crnih tačkica koje izbijaju na površinu.
      Različiti su putevi prenošenja ovog patogena – rezidbom, loznim kalemovima, štetnim insektima Primenom preparata za suzbijanje plamenjače mogu se postići dobri rezultati i u suzbijanju crne pegavosti.. Zimska rezidba je vrlo značajna jer se time uklanjaju oboleli lastari i smanjuje se potencijal parazita. Ove lastare treba izneti i spaliti. Pred kretanje vegetacije preporučuje se primena preparata na bazi bakra: Cuproxat (0,25-0,35 % ), Bordovska čorba S-20 (1-1,5 %) i dr

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.