Jabukin smotavac

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516048
    Petrović Mirjana
    Učesnik

      Jabukin smotavac (Cydia pomonella) je jedna od najznačajnijih štetočina koje napadaju jabuku, a taj insekt se pored jabuke razvija i u plodovima: dunje, oraha, kruške, kajsije i breskve. Reč je isključivo o štetočini ploda, zelenog i zrelog, pri čemu zeleni plodovi opadaju, a zreli gube upotrebnu vrednost zbog prisustva gusenica i zagađenosti ploda izmetom ove štetočene. Takvi plodovi ne mogu se čuvati, zato što su podložni napadu fitopatogenih gljiva, truleži.
      Jabukin smotavac je tamno-smeđi leptir sa tamnom poprečnom prugom na prednjim krilima zbog koje ga je lako prepoznati. Leptir je aktivan noću, a danju je skriven ispod lišća ili grančica. Rasprostranjen je u svim krajevima gde se jabuka gaji. U našim uslovima ima dve generacije godišnje, a ponekad i treću. Odrasla gusenica prezimljava u kokonu, u pukotinama kore i pod korom, nekad i ispod stabla, dok jedan deo gusenica prezimljava u skladištima. Leptiri prezimljujuće generacije se pojavljuju u aprilu i maju, što zavisi od vremenskih uslova (obično u vreme cvjetanja jabuke). Oni se tada pare, ženke nakon parenja polažu jaja. Za desetak dana legu se gusenice koje se ubušuju u novoformirane plodiće gde prave hodnik, crn i zaprljan izmetom, sve do semene kućice.
      Teškoće u suzbijanju smotavca javljaju se zbog toga što su leptiri aktivni skoro četiri meseca, a i gusenice su sa manjim pauzama uglavnom unutar ploda tako da su nedostupni hemijskim preparatima. Ukoliko se ne koriste feromonske klopke za praćenje leta leptira, u praksi se tokom vegetacije rade najmanje četiri prskanja. Prvo prskanje se obavlja kada su plodovi veličine lešnika, odnosno krajem maja – početkom juna, drugo desetak dana nakon prvog. Treće prskanje se radi tokom druge polovine jula, a deset dana nakon toga sledi i četvrto prskanje, početkom avgusta.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.