Scaphoideus titanus – cikada vinove loze

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516044
    Jovanović Živorad
    Učesnik

      Scaphoideus titanus – cikada vinove loze

      Ova cikada je opisana kao štetočina vinove loze. Veoma je rasprostanjena u Srbiji, kao i posledice njenog delovanja. Njene direktne štete nisu velike, ali indirektne su daleko značajnije. Prenosi fitoplazmu Flavescence doree, koja prouzrokuje zlatasto žutilo vinove loze, gde su listovi zlatno žute boje kod belih i tamno ljubičasti ili crveni kod crnih sorti. Pupoljci se slabo ili uopšte ne razvijaju, lastari zaostaju u porastu, grozdovi su rehuljavi i zaostaju u porastu. Pege na lišću se šire uz glavni nerv, a listovi se savijaju ka naličju,
      Odrasli insekt je smeđe boje, prošaran, veličine oko 5 mm. Jaja su crne a larve bele boje u prva tri uzrasta, a onda dobijaju smeđu boju i začetke krila. Na kraju abdomena imaju dve tamne mrlje. Ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u stadijumu jaja u pukotinama kore vinove loze. Piljenje larvi je od sredine maja do kraja juna, a razvijaju se 5-7 nedelja. Larve i imaga se hrane na naličju lista vinove loze, pri čemu, ako je loza zaražena, mogu da usvoje i fitoplazmu. Potrebno je da se hrane nekoliko sati, onda sledi period inkubacije 20-ak dana i svoju infektivnost zadržavaju do kraja života. Prelaskom i ishranom na nezaražene čokote inficiraju ih, a simptomi se javljaju tek naredne godine. Imaga se sreću do početka oktobra i aktivnija su noću i u sumrak. Ženke polažu jaja ispod kore čokota i dvogodišnjih lastara, od kraja jula do kraja septembra.
      S. titanus svoj ciklus razvića završava isključivo na vinovoj lozi, ali u nepovoljnim uslovima, može preživeti (nekoliko dana) na nekim korovima (poponac).
      Ako se dokaže da su čokoti zaraženi fitoplazmom Flavescence doree upotrebiti rigorozne mere: krčenje i spaljivanje sumnjivih i zaraženih čokota, praćenje pojave cikade S. titanus, suzbijanje larvi cikade kontaktnim insekticidima (juna meseca) dva do tri puta (treće u julu), u razmaku 10-15 dana. Mogu se upotrebiti preparati na bazi: akt.m. buprofezin, buprofezin+fenpiroksimat, bifentrin. Korisno je postavljanje žutih lovnih pojaseva na čokotima na visini od 10 do 15 cm iznad zemlje. Zapuštene vinograde i divlju lozu uništavati kao i neke korovske biljke, potencijalne prelazne domaćine cikade.

      Živorad Jovanović, dipl.ing

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.