- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine ranije by Prvulović Teodor.
-
AutorČlanci
-
25.12.2019 u 13:39 #516031Prvulović TeodorUčesnik
U našim klimatskim uslovima daleko češće se javljaju štete od niskih temperatura nego od visokih. Po pravilu one su ograničavajući faktor za gajenje vinove loze u našim uslovima. Otpornost vinove loze na niske temperature različita je u zavisnosti od perioda i faze u kome se nalazi v. l.
U periodu mirovanja (tokom zime), v. l. je otporna na vrlo niske temperature, i ukoliko je došlo do blagovremene pripreme za period mirovanja.
Otpornost na niske temperature tokom zime je različita kod različitih sorti. Takođe i organi koji su na v. l. su različito otporni na niske temperature .U našim kl. uslovima sorte koje se gaje, najosetljivija su okca. Zavisno od sorte ona mogu izdržati temperaturu od -15 do -18 stepena Celzijusa. Mada sama otpornost na niske temperature zavisi od dužine trajanja niskih temperature .Ako traju nekoliko sati i ako su ispod -18 okca prebrode tu temperaturu. a ako se desi da temperatura od -15 do -18 traju više dana ili nedelja onda se javlja masovno oštećenje okaca.
Isto tako ako se niske temperature jave posle kiše onda se na znatno nižoj temperaturi oštećuju okca.. Posle okca lastari su najosetljiviji na niske temperature . oni izdržavaju temperaturu od -22 do – 24 stepena.
U vreme kretanja vegetacije v. l. je daleko osetljivija na niske temperature .Tako temperatura od -2,5 oštećuje nabubrela okca, a mlado formirano lišće i cvasti stradaju i na -1,5.
Zato je vrlo bitno znati za pojavu poznih prolećnih mrazeva i izbegavati sorte koje rano počinju sa vegetacijom.Cvet je najosetljiviji na niske temperature i strada od 0,5 do 1. Kod nas se ne javlja izmrzavanje cvetova zato što v. l. kasno cveta. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.