Kompostiranje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515925
    Pantelić Ljubodrag
    Učesnik

      KOMPOSTIRANJE
      Kompostiranje je kontrolisan biološki proces razgradnje organskog materijala. Naime kompost je organsko đubrivo poreklom od različitih organskih otpadaka nastalo procesom biorazgradnje.
      U procesu razlaganja organske materije učestvuju mikroorganizmi i druga živa bića, njihov broj i aktivnost određuju dinamiku razlaganja supstrata da bi se dobio dobrog kvaliteta kompost, procesi mikrobiološke razgradnje se moraju odvijati uz kontrolu temperature, vlage i kiseonika. Kompostiranje je kontrolisan način proizvodnje visokovrednog organskog đubriva, najstariji i najprirodniji način recikliranja organskog materijala.
      Materijal organskog porekla koje može poslužiti za proizvodnju komposta može da varira u širokim granicama u pogledu kvaliteta u pogledu kvaliteta, sadržaja pojedinih elemenata, odnosa ugljenika i azota i sadržaja vode.Preduslov uspešnog kompostiranja je pravilan odabir i priprema organskog materijala za kompostiranje. Cilj sortiranja jen razdvajanje organske mase na osnovu sadržaja ugljenika, odnosno azota, da bi se stvorio optimalan odnos ugljenika i azota za normalan rad mikroorganizama.
      Poreklo i količina materijala uslovljavaju i način usitnjavanja. Cilj usitnjavanja je da se poveća površina za aktivnost mikroorganizama i ubrza razgradnja materijala.
      U cilju poboljšanja kvaliteta kompasta mogu se koristiti i određeni dodaci koji treba da ubrzaju njegovu razgradnju tkz aktivatori komposta kao što su kreč, azotna đubriva koja ne zakišeljavaju komposnu masu, mikrobiološka đubriva itd.
      Kompost koji je spreman za upotrebu je tamne boje, rastresite strukture u kome se ne razaznaje optimalan materijal koji je korišćen.
      Kvalitetan kompost karakteriše:
      – Visok sadržaj organske materije,
      – Odsustvo semena korova,
      – Odsustvo patogenih organizama,
      – Ph vrednost od 6-7,5,
      – Odsustvo teških metala,
      – Prijatan miris zemlje,
      – Sadržaj vlage manji od 50%,
      – Sadržaj više od 30% organske materije,
      – Odnos NPK hraniva 0,3:0,2:0,6.
      Ljubodrag Pantelić, savetodavac za ratarstvo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.