Potrebe kupusa za đubrivom

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515912
    Mijušković Dragan
    Učesnik

      Потребе купуса за ђубривом
      Ђубрење купуса треба обавити на основу агрохемијске анализе земљишта, потребе младих биљака након расађивања највеће су за азотом, у фази формираља главица потребе су израженије за фосфором, док потребе за калијумом су највеће у фази раста главице.Највеће приносе добијамо комбинацијом органских и минералних ђубрива. Купусњаче најбоље успевају на неутралним и слабо киселим земљиштима pH 5,5-6,5.
      Основно ђубрење изводимо с јесени заоравањем стајњака 20-40 т/ха и минералним ђубривима НПК формулације 8:16:24 у количини од 400-500 кг/ха, у новије време све се више користе гранулисана ђубрива која имају сличан садржај азота и фосфора а израженији калијум оплемењена микро елементима.
      До расађивања треба унети 1/3 или 2/3 фосфора и калијума. Остатак се додаје у два прихрањивања, прво изводимо 2-3 недеље након расађивања приликом међуредне обраде и тада се додаје 1/3 азота а друго прихрањивање се изводи у фази формирања лисне розете 1/3 азота, фосфора и калијума.
      Због честих наводњавања долази и до испирања азота из површинског у дубље слојеве, па је, с обзиром на плитки коренов систем купуса, неопходно обавити и једно до два прихрањивања азотним минеранлим ђубривима, са 200 кг/ха КАN –а или 100 кг UREE.

      Водити рачуна приликом прихране велике количине азота у каснијим фазама продужују вегетацију а често и изазивају пуцање главица. У пракси код нас се најчешће изводи једна прихрана 1/2 азота и 1/3 фосфора и калијума од укупне количине 20-30 дана од расађивања када крене најинтезивнији раст розете. Где произвођачи немају системе или распрскиваче прихране обављају непосредно пре заливања. Приликом заштите можемо додавати фолијарно амино киселине 150 мл/100 л, на појединим парцелама ако уочимо недостатак калцијума морамо га применити у количини 25-30 кг/ха.
      Правилном исхраном скраћује се вегетација, значајна је у производњи раног купуса. Довољна количина азота у фази расада и до момента образовања главица и висока количина фосфора у периоду образовања главица поспешују зрење купуса.Количина потребних хранива потребна купусу 200-300 N, 120-150 P2O5, и 250-350 К2О и 40-60 MgО.

      ПССС -Јагодина
      Саветодавац Драган Мијушковић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.