Pokrovni materijali u proizvodnji povrća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515858
    Mijušković Dragan
    Učesnik

      Покровни материјали у производњи поврћа
      Покровни матерјали нашли су широку примену у производњи поврћа, постижу се знатно виши приноси, квалитет плодова далеко бољи и раније пристизање за бербу.
      Најчешће културе које се гаје на фолији су: паприка, парадајз, краставац, плави парадајз, лубеница, диња и сл.
      Предности гајења на фолији: Температура на 5 цм испод непрозирне полиетиленске фолије је око 2-2,5 ͦ Ц виша а испод непрозирних 4,5-5,5 ͦ Ц виша него на земљишту које је непокривено. На фолији наше гајене биљке услед топлијег земљишта брже се развијају и пристижу на род 2-3 недеље. Испиод фолије земљиште је растресито, снабдевеност корена кисеоником је далеко боља, одлична микробиолошка активност што има и позитиван утицај на развој гајених биљака. Прекривањем земљишта разним фолијама спречава се испаравање воде из земљишта, акомулирана влага испод фолија искључиво служи за за раст биљака. За успешну производњу неопходно је и наводњавање у овом случају кап-покап. Испод фолије је и појачана концентрација угљен диоксида СО2, који је значајан за развој биљака а продукт је микробиолошке активности у земљишту. Светлост не продире испод непрозирних фолија па је онемогућен развој коровске вегетације. Плодови немају контакт са земљом и чистији су и мање су подложни болестима.
      Код нас најширу примену нашла је црна непрозирна фолија, код ње је спорије загревање земљишта него код прозирне али је одлична у заштити од корова и чувању влаге. Ову фолију морамо након периода вегетације уклањати са парцела што може представљати и проблем, често се не обави потпуно изношење са парцеле и у наредним сезонама имамо потешкоћа приликом обраде земљишта.
      Бела непрозирна фолија користи се за одржавање оптималне температуре земљишта за културе које су осетљиве на високе температуре, најчешће салата. Овакве фолије са доње стране су црне а са горње беле боје, бела боја рефлектује светлост и тиме смањује прегревање земњишта, а због рефлексије повећава се осетљивост доњих делова биљке чиме се повећава интезитет фотосинтезе, што има утицаја на принос ове фолије спречавају раст корова и губитак влаге из земљишта.
      Прозирне фолије се мање користе, код њих је изражено брзо загревање земњишта , може утицати на бржи развој биљака и производњу поврћа и до три недеље. У производњи поврћа користе се и фоторазградиве фолије, које се сазревањем гајених култура у потпуности разграде испод њих се развијају корови па је потребно пре њихове употребе земљиште третирати хербицидом.
      У последње време све чешће се употребњавају тзв. Инфра Ред Трансмиттинг (IRT) фолије, оне селективно пропуштају сунчеве зраке , греју земљиште и подспешују развој пресађених биљака, онемогућују клијање семена корова. Испод ових фолија земљиште се брже заграва него испод непрозирних фолија а предност им је пристизање узгајаног поврћа раније за 7-10 дана него на непрозирним фолијама.
      Подручија где често проблем представљају лисне ваши и инсекти преносиоци вирусних обољења користе се рефлектујуће фолије. Ове фолије су пресвучене алуминијумском бојом, која одбија лисне ваши и спречава заразу биљака вирусима, ове фолије у летњем периоду хладе биљке и утичу на формирање квалитетних плодова.
      Заштиту усева од ниских температура наши произвођачи могу користити производе од синтетичког материјала на нашем тржишту могу се наћи и Агрил, Лутрасил или Вертекс.
      Прекривањем усева овим фолијама можемо обавити сетву 10 дана раније а код неких култура и две недеље. Испод овог материјала ствара се повољна микроклима која омогућује нашим биљкама бржи раст и заштиту од проузроковача болести. Ова фолија може да се употребљава и три сезоне ако се пажљиво рукује. Водити рачуна приликом постављања, фолија несме бити пренатегнута, јер пренатегнута спречава раст младих биљака.

      ПССС – ЈАГОДИНА
      Саветодавац Драган Мијушковић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.