ŠTETE OD OSA I STRŠLJENOVA NA GROŽĐU

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515847
    Petrović Danko
    Učesnik

      ШТЕТЕ ОД ОСА И СТРШЉЕНОВА НА ГРОЖЂУ
      Сваке године у периоду бербе грожђа јавља се поново тема штете на грожђу од оса и стршљенова. Ово је редовна појава у виноградима без обзира дали су у питању стоне или винске сорте.
      Чим почне шарак грожђа осе и стршљенови буше бобице и сишу слатки сок. Отворене бобице нападају други инсекти (пчеле, drozofila suzuki) као и гљивичне болести (botritis cinerea). Штете настале у винограду услед напада оса и стршљенова могу бити веома велике, а зависе пре свега од величине самог засада, као и од интензитета напада. По правилу много су веће штете на стоним сортама у односу на винске. Веће штете су на сортама са танком покожицом (Пловдина, Скадарка, Езерјо …) у односу на сорте са дебљом покожицом (Ризлинг, Португизац…).
      Осим директне штете на бобицама које сишу инсекти много веће су индиректне штете које се могу јавити услед појаве трулежи на оштећеним гроздовима. Осим самих штета на плодовима често се дешава да (током бербе грожђа) бераче уједе оса или стршљен што може бити веома опасно ако је особа алергична на ујед ових инсеката.
      Борба против штетних инсеката може се вршити на више начина. У примени су хемијске и механичке мере борбе против инсеката.
      Хемијске мере борбе се састоје у примени инсектицида уз строго придржавања каренце за примењени препарат. На мањим парцелама и током бербе могуће је инсектицидима третирати гнезда инсеката али само ван засада. Осињаци се најчешће уништавају третирањем инсектицидним спрејом рано ујутро или у касним вечерњим сатима док осе још не лете.
      Механичке мере борбе се састоје у постављању клопки за хватање инсеката као и у механичком уништавању гнезда инсеката. Уништавање самих гнезда је опасан и мукотрпан посао који је могуће обавити само у мањим засадима. Постављање клопки је изузетно ефикасан начин уништавања оса и стршљенова који праве штете на бобицама грожђа. При постављању клопку мора се водити рачуна да се у исте не хватају пчеле. Пластичне боце се избуше са стране (неколико рупа је довољно), те се у њих сипа винско сирће, вино, гњечено воће или пиво. Не смију се користити воћни сокови или мед који привлаче пчеле. Тако припремљене боце окачити по ободу парцеле као и на наслон по винограду.
      У борби против оса и стршљенова виноградари морају бити одлучни и упорни посебно током фазе шарка грожђа, јер отворене бобице могу узроковати велике штете услед појаве сиве трулежи.
      Дипл. инж. воћарства и виноградарства
      Данко Петровић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.