Suzbijanje štetočina uljane repice

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515804
    Jurišić Jovica
      Сузбијање штеточинa уљане репице

      Уљана репица (Brassica napus) се убраја у једну од најзначајнијих култура на свету, а последњих година постаје посебно актуелна са аспекта производње тзв. биообновљивих извора енергије, биогорива, и биодизела. Гаји се због зрна које може садржати око 40-45% уља и преко 25% беланчевина. Како производња под овом културом полако осваја наше просторе посебна пажња се мора посветити штеточинама које прате. Од инсеката у јесењем периоду највећу опасност представљају бувачи купусњача (врсте из рода Phyllotreta) и репичина лисна оса (Athalia rosae). Уљана репица у Браничевском округу се налази у фенофази ницања до фазе котиледони потпуно развијени (BBCH 01-10).

      Слика1. Слика 2.

      Бувачи-штете наносе одрасли инсекти (имага) који грицкају лист (котиледоне) у виду јајоликих отвора у случају јачег напада (одговара им топло и суво време). Лист уљане репице може да изгледа као сито. Поред тога јачи напад успорава пораст биљака и повећава осетљивост на измрзавање. У случају да се на парцелама региструје присуство оштећења од бувача потребно је утврдити и % оштећења лисне масе.

      Репичина лисна оса (Athalia rosae) има 3 генерације годишње и презимљава као пагусеница у земљишту. Прва генерација најмање штетна јер се одржава на коровским биљкама док друга и трећа праве озбиљне проблеме. Јесења исхрана пагусеница траје до краја септембра и почетак октобра, након тога пагусеница одлази у земљиште на презимљавање. Критична вредност када треба вршити сузбијање је када се визуелним прегледом установи присуство једне пагусенице по биљци. Инсектицидни третман извести препаратом Pyrinex Super (хлорпирифос 400 g/l + бифентрин 20 g/l) у дози од 0.4-0.5 l/ha.

      Препорука да пољопривредни произвођачи обиђу своје парцеле у циљу регистровања описаних штеточина како би третман извршили благовремено.

      Јовица Јуришић, дипл.инж
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.