Važnost agrohemijske analize zemljišta – Dipl. inž. Gordana Rehak

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515770
    Rehak Gordana
    Učesnik

      Važnost agrohemijske analize zemljišta

      Zašto je važno uraditi agrohemijsku analizu zemljišta? Postoje niz prednosti, koje treba obavezno naglasiti poljoprivrednim proizvođačima. Nije samo saznanje koje se dobije posle analize (koliko hraniva  ima u zemljištu i koja mineralna đubriva treba primeniti, iako je to početni i najbitniji deo), već ukazati na niz budućih mera koje treba preduzeti da bi se sačuvala postojeća struktura, sastav i plodnost zemljišta, kao i sledeći korak u očuvanju i zaustavljanju dalje degradacije zemljišta.
      Mnogi poljoprivrednici nisu ni svesni koliko korenov sistem svojom veličinom i hemijskim procesima može uticati na promenu svojstva zemljišta u rizosferi, pri čemu može olakšavati i ulazak i transport hraniva, uticati na pH vrednost (alkalizirati ili zakišeljavati zemljište) što je veoma važno pri selektivnosti hraniva u zavisnosti od koncentracije.
      Analiza zemljišta je najbitniji, početni proces pre svakog zasnivanja kulture na određenoj parceli. Potrebno je znati i kada je pravi moment uzorkovanja zemljišta, a to je posle skidanja biljne vrste koja je  bila na toj parceli.
      Analiza zemljišta nam pokazuje: pH vrednost, tj.kiselost zemljišta, kalcijum karbonate, humus, fosfor, kalijum i azot u zemljištu. Kada govorimo o ovim pokazateljima veoma je važno znati koliko je bitno da svi budu u poznatim parametrima koji odgovaraju opsegu merenja, kako bi zadovoljili uslove kvaliteta pojedinih vrsta zemljišta. Na osnovu toga stručno lice zna da odredi najpogodniju kombinaciju hraniva.
      Po urađenoj analizi zemljišta dobijaju se podaci koliko hraniva ima trenutno u zemljištu. Iz tih podataka se može zaključiti koje mere popravke treba dalje omogućiti da bi biljka imala sve što je potrebno za rast i razviće, kao i donošenje visokog prinosa  dobrog kvaliteta. Analizom se dobijaju informacije o pravilnom đubrenju u smislu vrste i količine đubriva, kao i vremena njihove primene. Ova mera dovodi do značajne racionalnije upotrebe đubriva u odnosu na, na žalost kod nas zastupljeno đubrenje bez prethodne analize.
      Takođe, kada je reč o mineralnim đubrivima, treba znati koji od elemenata ( N,P,K) nedostaje biljkama, primeniti adekvatnu kombinaciju i takođe voditi računa o količini. Nikako ne treba preterivati u ishrani, jer koliko šteti manjak hraniva, više može naškoditi previsoka doza.
      Svim poljoprivrednim proizvođačima ovo može da posluži kao jedan od vidova dobre poljoprivredne prakse, koja pokazuje pravilno upravljanje poljoprivrednim zemljištem, prilikom čega ne može doći do prezasićenja zemljišta nutrijentima, a tako ni do zagađenja zemljišta kojima se dalje mogu zagaditi podzemne vode.
      Objašnjavajući kroz mogućnosti popravke zemljišta pravilnom upotrebom đubriva, koristeći znanje agrotehnike, svaki poljoprivrednik može svojim trudom da doprinese očuvanju kvaliteta i plodnosti svojih parcela. To može samo ako poznaje parcelu na kojoj se bavi poljoprivredom, a za to je značajna analiza zemljišta.

      Izvor: Dipl. inž. Gordana Rehak PSSS Šabac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.