Kolačara, stara sorta jabuke

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515753
    Svetozarević Goran
    Učesnik

      Kolačara, stara sorta jabuke
      (Pogačara,božićnica, koturajka, pogačanka, tanjirača, koturača)
      Poreklo je nepoznato, odomaćena je stara sorta jabuke. Rasprostranjena je u svim jabučarskim rejonima Balkana i jednog dela srednje Evrope. Do početka prošlog veka bila je jedna od najrasprostranjenijih jesenjih sorti jabuka na našim prostorima. Kalemljena je na sejanac divlje jabuke, prilično je bujna i dugovečna, međutim, danas je veoma retka. Veoma je rodna sorta, 200 i više kg pojedinačna robustna stabla, međutim rodnost može biti nejednaka i da naginje alternaciji. Prilično je dugovečna, može doživeti do 100 godina. Tolerantnija na proizrokovače bolesti jabuka sem čađave krastavosti gde pokazuje osetljivost. Triploidna je, polen je slabe klijavosti pa je samim tim loš oprašivač a potrebni su joj bar dva oprašivača da bi rod bio stabilniji. Malo kasnije cveta, tako da je otpornija na kasne prolećne mrazeve. Plodovi kolačare su srednje krupni do krupni, mase 130 -160 gr., pljosnatog, pogačastog, pomalo nepravilnog oblika. Meso ploda je čvrsto, bele boje, prokiselo, blago aromatično. Ima tanku, voštanu i čvrstu pokožicu, sa izraženim crvrnim prugama i sitnim tačkicama. Sazreva početkom oktobra do sredine oktobra, zavisno od terena gajenja. Može čak i dugo da ostane na stablu nakon mrazeva. Plodovi su prilično transportabilni, u običnim uslovima može se čuvati do proleća, jer tada inače tvrdo i hrskavo kiselkasto osvežavajuće meso, omekša i može čak i da pobrašnjavi.
      Goran Svetozarević,dipl.inž.polj.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.