Krmni slez -Savetodavac Tanja Petrović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515742
    Petrović Tanja
    Učesnik

      Krmni slez je poznat u mnogim zemljama kao krmna biljka za ishranu stoke zelenom masom i silažom .Bogat je sirovim proteinima (pre cvetanja sadrži čak 25% suve materije).Za korišćenje stiže veoma brzo –samo za 60-70 dana naraste 70-80cm a za tri meseca krmni slez može dostići visinu od dva pa do četiri metara.
      Gaji se kao glavni,naknadni i postrni usev ,pa se odlično uklapa u „zeleni konvejer“ .
      Koren je jak ,naraste u dubinu do 80cm.Jednogodišnje stablo je šuplje i grana se.List je veoma krupan ,naboran po ivicama na dugačkim drškama .Krmni slez dugo cveta i dobro plodonosi.
      Ne traži suviše povoljne uslove za razvoj ali traži veoma mnogo vlage skoro tokom cele vegetacije.Ne podnosi kisela,alkalna i peskovita zemljišta.
      Mlade biljke podnose mrazeve do -3C ali starije biljke su osetljive na niske temperature. Slez je dobar predusev jer ostavlja zemljište plodno i bez korova.
      Gaji se kao okopavina i u plodosmeni dolazi posle jednogodišnjih leguminoza i žita.
      Osnovnu obradu odraditi na dubinu 30-35 cm a predsetvenu pripremu odraditi vrlo kvalitetno ,zato što je seme belog sleza jako sitno.Zahteva obilnije đubrenje ,dobro reaguje i na đubrenje stajnjakom u količini 20-30t/ha ali tada treba dodati još 80kg/ha P,90-100kg/ha K i 80-100kg/ha N.Kao glavni usev seje se u poslednjoj dekadi marta,kao naknadni usev polovinom maja a postrno od 20juna do polovine jula. Potrebna količina semena 4-5kg/ha.Setva se izvodi na međureno rastojanje 50-60cm a razmak u redove 16-18cm.
      Prinos zelene mase krmnog sleza kreće se od 40-60 t/ha.
      Može da se koristi za zelenu krmu,napasanje i silažu.Kosi se pred početak cvetanja ako se tada ne pokose masa se koristi za silažu kada biljke pređu 80 cm u visinu.
      Za silažu se kosi silažnim kombajnima na 10-15cm iznad zemlje da se usevi obnove.
      Za siliranje biljke se kose u fazi punog cvetanja ,silirana masa može se silirati i u smeši sa seckanim kukuruzom ,sirkom ,sudanskom travom taj odnos u smeši treba da je ½ sleza i ½ druge mase.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.