Lešnikov surlaš (Balaninus nucum)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515727
    Dželatović Slavica
    Učesnik

      Lešnikov surlaš je značajna štetočina leske protiv koje je neophodno, u toku vegetacije, nekoliko puta, sprovesti mere usmerene zaštite. Direktni gubici, nastali ishranom larvi jezgrom lešnika, manji su od šteta koje nastaju zbog naknadnog razvoja uzročnika truleži plodova.
      Lešnikov surlaš je najpoznatija štetočina leske jer uzrokuje “crvljivost” i opadanje plodova. Pomoću rilice surlaš duboko prodire u plodove. Odrasli insekti se pojavljuju u periodu od početka maja do avgusta. Ženke se, pre polaganja jaja, dopunski hrane grizući male rupice u lišću, a naročito bušeći mlade tek zametnute plodove koji opadaju. U stadijumu rasta plodova leske ženke, pomoću rilice, pojedinačno polažu jaja, i to tako da se ne vidi ubodno mesto.
      Ubodna mesta na plodovima leske su ulazni otvori za infekcije različitim gljivičnim bolestima, naročito ako krajem maja i početkom juna imamo učestale kišne periode (Monilia spp., Botrytis spp., Fusarium spp.).
      Mera suzbijanja insekticidima je neefikasna zbog tvrdih ljuski lešnika. Obradom zemljišta tj. prekopavanjem oko osnova zaraženog stabla uništavaju se larve koje se preobražavaju u lutke u zemljištu.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.