Đubrenje travnjaka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515701
    Vidanović Srđan
    Učesnik

      Стајњак , компост, тресет и друга органска ђубрива стварају хумусни слој у земљишту, дуже се разграђују, па се из тог разлога и додају сваке друге или треће године. Приликом њихове примене потребно је водити рачуна да такво ђубриво није заражено семеном корова.
      Примена минералних ђубрива код парковских травњака се обавља 2-3 пута годишње, са 10-20 г по једном квадратном метру.Пре почетка вегетације крајем зиме се додаје азотно ђубриво да подстакне развој листа биљака.Пред крај вегетације пред зиму травњак се ђубри калијумом да му се повећа отпорност на ниске температуре ( нека од формулација НПК-а са већим процентом калијума а мање азота).У јесењем периоду се избегава додавати азотно ђубриво да се смањи јесењи пораст и бујност травне масе у току зимског периода.
      Препорука је да се прва прихрана обави од средине фебруара до почетка марта, а друга од средине марта па до косидбе травњака.Препоручује се у једној години утрошак 45-90 г по метру квадратном ђубрива.Препорука је такође да се прихрана обави по облачном времену, ујутру или увече, пре кише или заливања травњака.Ако се након прихране врши заливање травњака треба применити 5-10 л/м воде.Општа је препорука избегавати прихрањивање по високим температурама и ветровитом времену.
      Мера улепшавања травњака обухвата мере које имају за циљ поправак особина земљишта.Ова мера се обавља тако да се по површину травњака насипа смеса песка, органске материје и хранива до висине 4 мм.Методом улепшавања попуњавају се депресије у земљишту,повећава се пропусност земљишта и проветреност терена, а уједно се уносе и потребна хранива.
      На мањим површинама смеса се насипа ручно и метлом а после грабуљама се поравна површина.Та се метода најчешће користи код земљишта која имају PH >7(земљишта алкалне реакције) и на глиновитим земљиштима, где се насипа песак величине гранула 0,06-2 мм.Органска материја која се користи за насипање (тресет, компост) не сме садржати семе корова а ако се користи мора се предходно дезинфиковати.

      Видановић Срђан дипл.инг,
      ПССС Пирот

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.