IFS standard

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515698
    Ševarlić Radovan
    Učesnik

      Bezbednost hrane sve više postaje globalni problem. Ovaj standard je najpre počeo da se koristi u Nemačkoj i Francuskoj. Osnovan je od strane udruženja trgovaca i uz pomoć međunarodnih institucija. Cilj IFS standarda je da se zahtevi svih trgovaca objedine u jednu celinu, pre svega radi zaštite bezbednosti potrošača. Kao i svi međunarodni standardi i IFS podleže sertifikaciji od strane trećih lica.
      Na ovaj način je dobavljačima, koji poseduju sertifikat, olakšan plasman kod onih trgovaca koji zahtevaju zdravstveno bezbedne prehrambene proizvode. IFS standard je naročito pogodan za sve dobavljače nemačkih i francuskih prodavaca brendiranih prehrambenih proizvoda bez obzira na sektor i veličinu. Struktura ovog standarda odgovara standardu ISO 9001, ali sa posebnim akcentom na bezbednost hrane, standardu HACCP, uz obavezno poštovanje dobre proizvođačke i higijenske prakse.
      Proces sertifikacije podrazumeva kontinuirano poboljšanje u toku samog nadzora i preuzimanje određenih korektivnih akcija. Posedovanje IFS sertifikata može da podigne imidž i ugled kod poslovnih partnera. Pored bezbednosti hrane, ovaj standard se odnosi i na neprehrambene proizvode (kozmetika, proizvodi za domaćinstva, roba široke potrošnje).
      Kroz uvođenje IFS standarda je olakšano poštovanje zakonskih propisa i normi, ali isto tako dolazi i do racionalizacije troškova, pre svega troškova internih i eksternih kontrola.
      Dipl. ing agroekonomije Radovan Ševarlić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.