Žitni moljac – Brako Galovć

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515673
    Galović Branko
    Učesnik

      Ова штеточина је доста раширена у нашој земљи. То је један од најопаснијих штеточина ускладиштених житарица, нарочито тамо где се кукуруз или друге житарице након жетве не суше у сушарама већ се директно са поља уносе у складиште. То је обично случај код индивидуалних произвођача, где ова штеточина представља најзначајнијег економску штеточину у складишту индивидуалног произвођача

      Напада најчешће кукуруз, врло радо пшеницу, јечам, долази и на ражи, просу и семену легуминоза .Житни мољац је способан проузроковати велике штете на зрну. Нападнута зрна испуњена изметом гусеница, у њима се налазе разни развојни стадијуми, због свега тога ова зрна нису употребљива за исхрану људи и домаћих животиња. Ова штеточина је нарочито опасна за семенску робу јер гусенице се хране клицом.

      То је лептир чија су предња крила жућкасте или жућкасто-смеђе боје док су задња крила сивкаста. Оба пара крила су врло уска и прилично зашуљена на врховима. На доњим ивицама имају доста дуге ресице. Задњи пар крила је продужен у један прилично оштар засечен клинасти део што је врло важна карактеристика за одређивање ове врсте. Гусеница је жућкасте боје са смеђом главом, дужине до 7 мм.

      Карактеристично за ову врсту јесте то да свој развој започиње већ у пољу где нарочито заражава кукуруз, уноси се зараженом робом у складиште и ту наставља развој и оштећивање нападнуте робе. Женке одлажу око 150 јаја на или у близини зрна. Гусенице се убуше у зрно где се хране његовим садржајем док не поједе унутрашњост зрна, када прелазе у друго зрно. У зависности од температуре развој житног мољца траје дуже дана или краће, а на температури од 10 °Ц развој мољца престаје. Код нас житни миљац може имати 2-4 генерације годишње. На зрну кукуруза или другој зрнастој роби узрокује карактеристичне сиптоме. Пошто се цео развој гусенице одвија у зрну, лептит излази из зрна бушећи танку округласту површину, који је за олакшани излазак лептира припремила гусеница и извуче се кроз округласти отвор. Сличне симптоме на зрну изазивају ижишци Ситопхилус спп. Само што су отвори од житног мољца доста правилно округли, а од жижака су више овалног, мање правилног облика.

      Познавање биологије, места где се развијају и начина оштећења, неопходно је ради раног откривања присуства житног мољца. Потребно је користити податке о температури робе и мере за отклањање штета које проузрокују, спречавања размножавања и сузбијања у случају пренамножења.

      Бранко Галовић дипл.инж.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.