Zaštita uskladištenih plodova voćaka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515669
    Ivana Obradović
    Učesnik

      Zaštita uskladištenih plodova voćaka
      U zavisnosti od stepena zaštite plodova u toku vegetacije, plodovi su podložni infekciji mikroorganizmima – prouzrokovačima bolesti i razvoju bolesti na njima tokom skladištenja i transporta do momenta upotrebe. Bolesti plodova voćaka mogu, posle berbe, da pričine manje ili veće štete posebno u neadekvatnim uslovima skladištenja. Na stepen pojave bolesti uskladištenih plodova voćaka utiče veći broj činilaca.
      Često se bolesti u skladištu javljaju kao produžeci razvoja bolesti nastale u toku vegetacije. Klimatski činioci u velikoj meri pospešuju ili limitiraju infekciju plodova patogenim mikroorganizmima. Zato je neophodno i, u zavisnosti od vrednosti činilaca spoljne sredine, vršiti kvalitetnu zaštitu voćaka u toku vegetacije. Od kvaliteta zaštite u toku vegetacije zavisi i pojava bolesti u skladištu i kvalitet čuvanja plodova. Plodovi oštećeni od grada takodje moraju neposredno posle nepogode, biti hemiski zaštićeni kako bi se sprečila infekcija prouzrokovačima truleži plodova ( Monilinia fructigena).
      Optimalno vreme branja plodova omogućava njihov transport i skladištenje bez pojave bolesti. S obzirom da se plodovi što se približava vreme zrenja omekšavaju, potrebno je odrediti optimalno vreme branja kako bi se izbegli gubici pojavom bolesti. Prilikom transporta plodovima treb pažljivo rukovati kako bi se izbegle povrede pokožice ploda, a preko njih infekcija i pojava bolesti.
      Plodovi voća su živi organizam koji diše. U tom procesu nastaje i oslobadja se ugljen dioksid, voda i toplota. Čuvanje plodova u savremenim hladnjačama sa niskim sadržajem kiseonika pospešuje kvalitetno čuvanje bez pojave bolesti.
      Najznačajnije bolesti na uskladištenim plodovima voća su: Meka trulež plodova jabuke, mrka trulež, fuzariozna trulež, siva budj plodova, gorka trulež plodova…
      Da bi smo zaštitili plodove voćaka u toku skladištenja potrebno je primeniti niz mera, a posebno su značajne mere zaštite u toku vegetacije, potom načinom postupanja sa plodovima u toku brerbe i transporta do skladišta kao i stvaranje optimalnih uslova za čuvanje voćaka i nepovoljnih uslova za infekciju i pojavu bolesti u skladištu.
      Da bi se plodovi voća dobro čuvali u skladištu, u toku vegetacije treba primeniti sve mere kojima se sprečava infekcija i pojava bolesti što može da doprinese nastanku razvoja bolesti u skladištu plodova voćaka. Posebno je neizostavna zaštita plodova koja se ostvaruje u fazi početka zrenja suzbijanjem truleži plodova.
      Treba brati optimalno zrele ( ne prezrele) plodove, izbegavati povredjivanje plodova tokom branja, transporta i manipulisanje plodovima. Prilikom unošenja plodova u skladište treba izdvojiti i odstraniti plodove sa simptomima bolesti. Ambalažu i skladišta treba dezinfikovati. Skladišta moraju posedovati uslove za regulisanje režima čuvanja plodova pojedinih voćnih vrsta.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.