Mere borbe i suzbijanje puževa golaća u kupusu

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine ranije by Ćalić Radmila.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515650
    Ćalić Radmila
    Učesnik

      Kupus je povrtarska kultura koja se najčešće sadi postrno.U zavisnosti od vremena sadnje kupus se trnutno nalazi u fazi početka formiranja glavice. Na parcelama gde se vrši navodnjavanje imamo pojavu najezde puževa golaća. Najštetniji su puževi golaći iz familije Arionidae i Limacidae. Telo im je izduženo usko spljošteno, različite veličine i boje, od braon do naranđaste , sive,crne, pepeljaste. Luče dosta sluzi i tako se lako uočava njihovo prisustvo. Razmnožavaju se cele vegetacione sezone. Ženka može da položi do 500 jaja , mladi se pile za 20 dana, razmnožavaju se geometrijskom progresijom. Dan provode u zaklonima. Ukoliko se ne uništavaju mogu da nanesu velike štete.
      Suzbijanje: Primena različitih metoda, od mehaničkog sakuplanja, primena preventivnih mera odbrane, do primene hemijskih preparata u vidu granula, tzv. Limacidi. Mogu se koristiti sredstva koja izazivaju brzu dehidrataciju sluzi (rasturanjem: kreča , soli (posipanjem direktno na golaća), pepela od čistog drveta, bakar hidroksida- mlevenog) i dr. , preparati kiselog ili baznog karaktera. Nedostatak je što se ovi preparati mogu koristiti samo u vreme kada nema padavina. Potrebno je nepraviti atraktivna mesta u kupusu koja će privući veći broj puževa. Postavljnjem otpadaka hrane na gomile, naprimer, kore od voća(jabuke, kruške, naranđe, lubenice ,dinje, krastavca, paradajza i dr,). Na takva mesta puževi rado dolaze, i tako sakupljene lako ih je suzbiti, posoliti po telu, ili sakupiti u plastičnu flašu,i zatvoriti dovod kiseonika.Ukopane plastične flaše sa pivom su odlični atraktanti za suzbijanje. Potrebno je da ivica odsečene flaše bude nešto iznad nivoa zemlje 2-3 cm. Miris piva privlači puževe koji u njih upadaju i uginjavaju Koriste se biljke koje imaju repelentna svojstva. Kuvanjem biljnih delova može dosta da pomogne za odbijanje golaća. Biljke su : lišće paradajza, belog i crnog luka, list žalfije: Čajevi od listova i stabljika uz dodatak voćnog sirćeta imaju odlično repelentno dejstvo.
      Primena linacida je najuspešnija mera borbe. Oko biljke razbacaju se pažljivo granule tako da ne padaju na gajenu biljku. Postavljju se u večernjim časovima u vreme kada puževi izlaze na večeru. Prati se stanje i ukoliko je dobro postavljeno i ako u međuvremenu nema obilnih padavina, može se ponoviti za15 dana.
      Borba protiv puževa zahteva dosta truda, upornosti, i uključuje sve navedene mere borbe. Kombinovati više načina zajedno a najbolje je ručno sakupljane u jutarnjim i večernjim satima.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.